ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България подкрепя увеличението на квотите на всички страни членки на МВФ с 50%

мвф

Управителят на Българската народна банка, като управител за България в Международния валутен фонд (МВФ), ще гласува в подкрепа на проект на решение на борда на управителите на фонда относно Шестнадесетия Общ преглед на квотите. Той получи мандат за това от правителството.

След три години на подготвителни дискусии, на 7 ноември 2023 г., бордът на изпълнителните директори на МВФ одобри предложение до борда на управителите за приключване на Шестнадесетия Общ преглед на квотите, по който управителите следва да гласуват неприсъствено до 15 декември 2023 година.

Проектът на решение предвижда равнопропорционално увеличение на квотите на всички страни членки в размер на 50 процента.

Целта е да бъде осигурена подкрепа за увеличаване на кредитните ресурси на МВФ, за да се помогне на страните членки да се справят с многобройните глобални кризи и предизвикателства, включително посредством нови квоти. В този контекст всички акционери на МВФ споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси.

Страната ни последователно е изразявала позиция на ниво Европейски съюз в подкрепа на реформите на МВФ и утвърждаването му като институция, основана на квотите и достатъчно ресурсно обезпечена, за да запази ролята си на център на глобалната мрежа за финансова сигурност.

Подкрепата на България за предлаганото решение на борда на управителите ще бъде положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели своите отговорности като акционер в международната финансова институция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст