ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания наложи санкции срещу Novikombank

великобритания брексит лондон

Обединеното кралство наложи санкции на руската Novikombank, основната банка на държавната корпорация “Ростех” (Rostec), която съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели. Това се посочва в актуализирания черен списък, публикуван на сайта на Министерството на външните работи на Великобритания.

Novikombank е специализирана във финансирането на предприятия от тежкото машиностроене, автомобилостроенето, високите технологии, петролната и газовата индустрия. Тя е сред 40-те най-големи руски банки. Член на системата за гарантиране на депозитите. Novikombank е една от банките, упълномощени да работят по държавната отбранителна поръчка.

В края на 2022 г. Novikombank има рекордна печалба от 19.4 милиарда рубли. Решено е да се отделят 4.9 милиарда рубли от нея за изплащане на дивиденти.

Банката е санкционирана от Нова Зеландия във връзка с руското нахлуване в Украйна през 2022 година. На 24 февруари 2022 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) санкционира Novikombank за извършване на дейност в сектора на финансовите услуги на икономиката на Руската федерация.

Освен това Обединеното кралство е въвело допълнително ограничение срещу 27 руски банки, които вече са под британски санкции – „забрана за кореспондентско банкиране и обработка на плащания“.

Мярката се отнася за такива кредитни институции като Rossiya Bank, Sberbank, VTB, Gazprombank, Promsvyazbank, Rosselkhozbank, Sovcombank, Alfabank, Rosbank, Tinkoff, VEB.rf, GENBANK, Black Sea Bank for Development and Reconstruction, Ural Bank for Reconstruction and Development, Индустриална спестовна банка, SMP Bank, Московска кредитна банка, Московска индустриална банка, International Settlement Bank, Uralsib, Zenit, All-Russian Regional Development Bank, Metallinvestbank, Bank St. Petersburg, MTS Bank, Otkritie Corporation, както и Commercial Bank LLC в Грузия.

Какво точно означава това затягане за банките, при положение че те вече са в черния списък, не се уточнява.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст