ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задържаният с над 60 хил. лева подкуп чиновник е експерт от дирекция “Финанси” в ММС

Министерство на младежта и спорта

Задържаният с над 60 хиляди лева подкуп чиновник е експерт от дирекция “Финанси” в Министерството на младежта и спорта (ММС). Засега не му е повдигнато обвинение, тъй като процесуалните действия продължават. 

От прокуратурата обявиха, че буквално до този следобед те не са знаели за операцията, тъй като по нея е работила Антикорупционната комисия. Именно тя е експлоатирала специалните средства, в случая белязаните, като всичко е било направено по правилата, уточниха градският прокурор на София Илиана Кирилова и говорителят на прокуратурата Христо Кръстев. 

Служителят е трябвало да съдейства на една от спортните федерации да получи финансиране за голям международен турнир. Става дума за близо 1,5 млн. лева, които да получи федерацията, както и да не бъдат спирани средствата за нейното текущо финансиране.

“Поискан е този подкуп от евентуално шеф на спортна федерация с цел да се пусне 1,2 млн. лева финансиране за организиране на европейско първенство и да не бъдат спирани понататъшни финансирания на съответната спортна федерация. В понеделник ще ви предоставим подробна информация относно длъжността на служителя, колко точно са поисканите парични средства, за какво точно са, за която спортна федерация точно става въпрос. Ще има допълнителна информация”, посочи Кирилов.

Той не потвърди, но и не отрече подкупът да е даден във връзка с предстоящото европейско първенство по вдигане на тежести.

“Разпитват се свидетели в момента, които евентуално ще начертаят картината, която се предполага, че е действала някаква схема в това министерство. Но докато тези свидетели не бъдат разпитани, ние не можем да обвиняваме някой”, каза Илиана Кирилова.

От разпитите и обиските, които продължават, ще стане ясно дали ще има още обвиняеми, както и какво ще е процесуалното качество на задържания засега за 24 часа с полицейско разпореждане. Много вероятно е утре да му бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан за 72 часа. 

Подробности по случая, включително и детайли по схемата, прокуратурата ще даде в понеделник.

Министерството на младежта и спорта обяви, че оказва пълно съдействие по случая.

“В отговор на медийни запитвания във връзка със задържането на служител на Министерството на младежта и спорта Ви информираме, че ръководството на ММС оказва пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции. Допълнителна информация по случая ще предоставят разследващите органи”, съобщиха от ММС.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст