ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На югозапад от правото

Преподавател хвърля бомба с разкрития за масово фалшифициране на оценки от изпити във висше учебно заведение, което се представя за един от “водещите класически университети в страната, акредитиран с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за качество на образователната услуга”. Престъпната дейност се вихрела в Правно-историческия факултет на Югозападния университет с цел “да се дадат дипломи на определени хора”.

Никой не смеел да гъкне и нямало на кого да сигнализира – от прекия му ръководител през декана до ректора всички били в схемата. Подписвали го без да знае с оценки за непроведени изпити и раздавали дипломи на студенти, които изобщо не стъпвали на лекции, камо ли да учат за сесии. От МОН твърдят, че правят “цялостна проверка”, а от ЮЗУ-то се правят на умряла лисица с позицията, че имали интерес цялата истина да бъде установена, но щели да отговорят след като им бъде предоставена “информация по официалния ред относно публикуваните твърдения и предположения“. Окачествени същевременно като “дискредитиращи публикации”.

Седмица след скандала “цялостната проверка” води до избор на декана на Правно-историческия факултет за ректор. Човекът завършил университета с юридическа диплома, а предопределението му било да извърви бързо пътя от студентската скамейка до ректорското кресло. Първо редовен докторант, после хоноруван и главен асистент, доцент, декан, професор, а броени дни след посочването му за основен играч в престъпната схема – и ректор. Доказал се и като научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев. Колко други юридически корифеи са взели тапия и вписали академична кариера във визитките си покрай него, той си знае.

По време на отчетно-изборното събрание новият ректор прави рекапитулацията, че “Югозападният университет несправедливо е поставян по средата или на дъното на класациите на висшите училища и трябва да си върне мястото, което заслужава – включително да бъде включен в списъка на изследователските университети”. Както и че “дигитализацията на образователния процес ще даде повече възможности за дистанционно обучение, а студентското предприемачество трябва да бъде подкрепено и стимулирано както от преподавателите, така и от бизнеса”.

Подалият сигнала доц. Стефан Дечев контрира с оценката, че всъщност ново ръководство няма, а новият ректор е посочен от стария: “Реални избори не е имало. Станал е един пореден цирк, в резултат на който се прави една сериозна заявка да продължат досегашните практики. Очевидно българската държава няма суверенитет на територията на юг от Бараково, поне що се отнася до МОН. Югозападният университет остава едно феодално владение на фамилията Юруков и на фамилията Марин!”

А пък ние напомняме, че всичко това се знае и същите скандали гърмят периодично вече три десетилетия. И че въз основа на тях подобно висше учебно недоразумение отдавна трябваше да е изхвърлено от всички класации и акредитации. Аман от милиционери с шеметни кариери в съдебно-политико-криминалната сфери, доколкото между тях изобщо има разлика. Пуснете списъка само на тези от Югозападния и ще се хванете за главата – от знакови мутри в пантеона на ъндърграунда до бележити лидери на първия ред в парламента и съдебната власт. А и други водещи университети са също “напред” в класацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст