ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още не е обнародвано връщането на хартиените рецепти за антибиотици

Аптекарите постоянно са “на тръни” от поредните нормативни недомислици.

Въпреки заявката на здравното министерство, че промените, с които се връща хартиената рецепта за изписване на антибиотици, ще бъдат обнародвани към средата на декември, в днешния брой на “Държавен вестник” такива няма. Следващата възможност е през идния вторник, когато ще бъде публикуван новият брой на изданието.

Подготвените промени, с които изписването на антибиотици и на хартиена рецепта ще бъде възможно до 1-ви април догодина, преминаха през съкратена процедура на обществено обсъждане, която завърши преди осем дни. И докато се чака обнародването им, за да влязат в сила, лекари изписват антибиотик на хартия, а пациенти носят в аптеката стари рецепти, отпреди отпадането на този вариант, обясни магистър-фармацевтът Николай Костов.

“Не може антибиотик за някакво текущо респираторно заболяване, който е предписан преди 5 или 6, да е необходимо да бъде отпускан”, посочи той.

За антидиабетните лекарства не се предвижда връщане на хартиената рецепта, но издадените преди средата на октомври предписания са валидни за 6 месеца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст