ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сенатът на САЩ ще гласува военната помощ за Украйна и Израел другата седмица

Законопроект за помощ за Украйна

Републиканците от Камарата я обвързват с нови мерки за контрол на американско-мексиканската граница

Сенатът на САЩ ще гласува военната помощ за Украйна и Израел следващата седмица, продължават преговорите за промени в политиката за гранична сигурност на САЩ, които ще бъдат обвързани с финансирането, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Сенатът ще отложи празничната си ваканция, която трябваше да започне утре, и ще се събере в понеделник, за да даде време на преговарящите да постигнат споразумение. “Толкова много зависи от нашия успех”, каза Шумър. “Знаем, че светът ни наблюдава.”

Издигнатият от Демократическата партия на САЩ президент Джо Байдън настоява конгресмените да приемат допълнителен пакет от помощи, който да осигури 50 млрд. долара нова помощ за сигурността на Украйна в борбата ѝ срещу руското нашествие, както и 14 млрд. долара за Израел, който води война срещу “Хамас” в Газа.

Републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, както и републиканците в контролирания от демократите Сенат, многократно са заявявали, че ще гласуват за тази помощ, само ако тя е съчетана с нови мерки за контрол на американско-мексиканската граница. Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки при завръщането си у дома след срещи във Вашингтон, заяви, че очаква Конгресът скоро да приеме необходимите мерки.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че е чул от председателя на Камарата на представителите Джонсън “думи, изразяващи уважение към нашия народ, към нашата борба. Имаше важни съвети, важни споразумения”.

“Ще продължим работата си”, добави той. “Очакваме, че Конгресът ще одобри ключовите решения в близко бъдеще”, добави украинският президент. “Ние трябва да спечелим.”

Всяка сделка, постигната в Сената, който демократите контролират с мнозинство от 51-49 гласа, ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която републиканците контролират с 221-213 гласа, преди да влезе в сила. Конгресмените от Камарата на представителите напуснаха Вашингтон по график днес, за да започнат ваканцията си.

“Постигаме напредък и Белият дом е ангажиран, което е добре. Всичко е окуражаващо”, заяви пред репортери сенатор  Джон Тюн, републиканец №2 в Сената, като предупреди, че “в момента все още се обсъждат концепции”.

Все пак някои сенатори и от двете партии изразиха загриженост. Републиканският сенатор Том Котън заяви, че преговарящите са постигнали напредък, но остават “много далеч” от споразумение. Той добави, че демократите не са представили предложенията си в писмен вид и не са взели отношение по искането на републиканците да ограничат правомощията на Байдън за “амнистия”, които той използва, за да позволи на стотици хиляди мигранти да влязат законно в САЩ.

Този месец Байдън заяви, че е готов на значителни отстъпки по отношение на сигурността на границите, за да постигне сделка с републиканците, но някои демократи разкритикуваха съобщените от медиите предложения на Белия дом, които биха ограничили достъпа до убежище в САЩ и биха увеличили броя на депортациите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст