ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Терзиев: Надявам се на мястото на Паметника на Съветската армия да се появи нещо, около което сме обединени

Управляващата сглобка всъщност е един от най-работещите примери за демокрация за последните 30 години, смята столичният кмет

Столичният кме Васил Терзиев са надява на мястото на демонтирания паметник на Съветската партия да се появи нещо, около което всички българи да са обединени. Това каза той пред Дарик радио и допълни, че не би се ангажирал с нещо, което е негова лична идея, без да се допита до професионалисти. “Моето разбиране, е че ролята на лидера е да води, да се допитва, да събира различни гледни точки и да се даде път на най-добрите идеи, а не да налагаш еднолично твоята воля. Този тип на поведение не води до добри резултати”, каза той.

Дневният ред на обществото не би трябвало да бъде диктуван от определени настроения в социалните мрежи, категоричен е кметът. За съжаление много от модерната политика се влияе изключително много от това, което се случва в социалните мрежи, където не са толкова много хората, но са изключително гласни, смята той. Когато няма доверие в институциите, когато те не работят, ние не може да построим здраво общество. Лепенето на епитети, слагането на хората в много ясно дефинирани кутийки е нещо, което трябва да избегнем. Трабва да се научим как да комуникираме градивно, без обиди и без да караме другата страна да се чувства зле. Не ни учат на това нещо в училище и затова много пъти даваме превес на нашите емоции, отбелязва Терзиев.

Дадох си сметка, че трябва да съм кмет на всички софиянци – и на тези, които ме харесват и на тези, които не ме харесват, както и на тези, които не са упражнили демократичното си право на глас. Съвсем различно е усещането, когато вече започнеш да се бориш с проблемите и усетиш отговорността. Усещаш как едно решение не е само на хартия, то има тежест върху живота на хората и там е разликата между теорията и практиката. Липсата на общински съвет прави разрешаването на проблемите по-трудно, тъй като проблемите, които касаят администрацията и са свързани с финансиране, минават през общинския съвет, затова много се надявам да успеем в този доста компресиран времеви период да се сформира работещ общински съвет.

Ироничното е, че управляващата сглобка всъщност е може би един от най-работещите примери за демокрация за последните 30 години, коментира столичният кмет управлението на държавате. Не се харесват, изключително различни са отправните им точки, но им се налага да работят заедно, за взимат решения, и в крайна сметка се вижда, че има резултати. Вижда се пътят към Шенген, към Еврозоната. Вижда се една стабилност, има някакво ниво на контрол и баланс. Моята цел е това нещо да го постигнем и в СОС и въпреки, че имаме идеологически разлики с някои от колегите, това да не промени основното, за което говорим, а именно, че ние служим на софиянци. Най-важно ми е да обещая, че ще има промяна в системата. Много от нещата, които ние виждаме като краен резултат, качеството с което се правят, е функция на това как работи системата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст