ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Райфайзен Банк” и “ОТП” са извадени от списъка на “спонсорите на войната”

Австрия вдигна ветото си от 12-ия пакет санкции срещу Русия. Тя настояваше в замяна Киев да изключи банковата група Raiffeisen Bank International от украинския списък на „спонсорите на войната“, където беше включена заради решението си да продължи да работи в Русия. Всъщност Австрия повтори действията на унгарския премиер Виктор Орбан, който преди това издейства от Киев изключването на унгарската банка “ОТП”, която активно работи с Русия, от списъка на „спонсорите на войната“.

Така Европейският съюз започна писмена процедура за одобряване на 12-ия пакет от санкции срещу Руската федерация, който включва, наред с други неща, забрана за доставка на руски ювелирни диаманти за страните от общността. 

„Започна писмена процедура, тя трябва да върви бързо, санкциите ще влязат в сила в близко бъдеще, поне в началото на следващата седмица“, е кометирал дипломат в Брюксел. Стартът на процедурата по одобрение стана възможен след отмяната на австрийското вето върху този пакет.

Както беше съобщено по-рано от Европейската комисия, 12-ият пакет от санкции ще трябва да включва забрана за внос на руски диаманти за бижута в ЕС, както и редица мерки като част от опитите да бъдат принудени независимите оператори да се съобразят с нарушението на тавана на цените на руския петрол, включително задължителни уведомления до Европейската комисия за продажбата на танкери на Русия. Освен това пакетът ще включва ограничения върху финансовите транзакции на руски граждани, жители или компании от страни от ЕС към трети страни, разширяване на списъка на стоките с двойна употреба, които са забранени за доставка и реекспорт в Русия, и нови допълнения към черния списък на юридически и физически лица на Руската федерация. Сега този списък включва над 1800 позиции и е най-големият в историята на Европейския съюз.

Според източници, Европейската комисия трябваше да смекчи първоначално предложения проект за санкции под натиска на страните от ЕС, но забраната за внос на бижутерски диаманти, която беше договорена със страните от Г-7 от началото на есента, остана в сила в този пакет. Няма да се разшири до индустриалните диаманти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст