ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чилийците гласуват за нова конституция, която да замени конституцията от Пиночет

чили сантяго чилийци конституция
АП

Един от най-спорните членове в предложения нов проект гласи, че “законът защитава живота на неродените”

Чилийците ще гласуват днес дали да одобрят нова конституция, която трябва да замени конституцията, останала от времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията  отбелязва, че гласуването идва повече от година след като чилийците категорично отхвърлиха изготвения по-рано под влиянието на левите сили друг проект на конституция, предаде БТА.

Новият документ, до голяма степен написан от представители на десните партии, е по-консервативен и се смята, че ще задълбочи принципите на свободния пазар, ще намали държавната намеса и може да ограничи някои права на жените.

Ако новият проект на конституция бъде отхвърлен, конституцията от времето на генерал Пиночет, претърпяла някои поправки през годините, ще остане в сила.

Един от най-спорните членове в предложения нов проект на конституция на Чили гласи, че “законът защитава живота на неродените”, който може да направи абортите в тази южноамериканска страна напълно незаконни.

Друг предизвикващ полемика член в новия проект на конституция гласи, че на затворниците, които страдат от неизлечимо заболяване и не се смятат като опасни за обществото, може да бъде наложена мярка домашен арест.

Представители на лявата опозиция твърдят, че от тази мярка могат да се възползват осъдените за престъпления срещу човечеството по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет през 1973-1990 година.

В новия проект на конституция се казва, че Чили е социална и демократична държава, която “насърчава прогресивното развитие на социалните права” чрез държавните и частните институции.

Срещу него обаче се противопоставят много местни лидери, тъй като проектът предвижда да се премахне данъкът върху къщите, които са основно жилище – важен източник на държавни приходи, постъпващи в хазната от най-богатите чилийци.

Освен това в новия проект на конституция се предвижда създаването на нови правоприлагащи институции в Чили и се казва, че имигрантите без документи трябва да бъдат експулсирани от страната “възможно най-скоро”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст