ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Абдел Фатах ас Сиси е избран за президент на Египет за още един мандат

сиси

Настоящият ръководител на Египет Абдел Фатах ас Сиси спечели парламентарните избори, проведени на 10-12 декември, и отново ще бъде президент на страната през следващите шест години. Официалните резултати от президентските избори бяха представени в Кайро от египетската Национална избирателна комисия. 

По време на общото гласуване извън Египет и в страната 89.6 процента от избирателите, участвали в изборите, са гласували за Сиси, отбелязва ръководителят на националната избирателна комисия Хазем Бадауи, чиято пресконференция беше излъчена на живо от Ал Кахира Телевизионен канал Ал-Ихбария. 

За настоящия президент са гласували 39 702 451 египтяни. Според избирателната комисия, в общите президентски избори са участвали почти 70 процента от над 67 милиона гласоподаватели, които са имали право на глас. „Избирателната активност на последните президентски избори беше най-високата в цялата история на страната и възлизаше на 66.8% от избирателите“, отбелязва Бадауи. 

В изборите участваха общо 44 077 668 гласоподаватели извън Египет и в страната. Ръководителят на Националната избирателна комисия коментира още, че останалите трима кандидати за президент са получили между 1.9 и 4.5 процента от гласовете на египтяните, участвали в плебисцита. 

Ел Сиси оглави Египет през 2014 г. в резултат на избори, на които получи 96.91 процента от гласовете. През април 2019 г. Египет прие поправки, които удължиха президентския мандат от четири на шест години, като същевременно запазиха ограничението за правото на едно преизбиране. Беше въведен и „преходен член“, който удължава президентските правомощия на Ал Сиси с още две години, до 2024 г., и също така му позволява да бъде преизбран за трети мандат. Освен това, според измененията, правомощията на държавния глава бяха разширени. От момента на приемането им президентът получи възможност да назначава съдии, включително Върховния конституционен съд, и главния прокурор. 

На изборите от 10-12 декември 2023 г. ас Сиси се номинира за трети път и според действащата конституция на страната за последен път.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст