ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът изпраща година на застой, за 2024-та оптимизмът е плах

Мария Минчева

Най-големите пречки пред бизнеса са липсата на работна ръка (75%), бюрокрацията, регулаторната тежест (62%) и често променящата се нормативна уредба (61%). Следващите по степен на важност проблеми са корупцията (59% при 30% година по-рано!)), неефективната съдебна система (41%), ниското качество на административното обслужване и недостатъчния брой административни електронни услуги (43%).

Това показва анкета, проведена сред членове на Българската стопанска камара (БСК).

Изпращаме година на застой, подчерта пред БНР-Радио София Мария Минчева – зам.-председател на организацията.

Проучването е традиционно, прави се 19-та поредна година. Изследват се едни и същи показатели, сред които пречките пред бизнеса, законодателните инициативи, нагласата за влизане на страната в Еврозоната.

50 на сто от анкетираните виждат своето място сред проектите по Националния плана за възстановяване и развитие, което е тройно повече от 2021 г., когато едва 17% са отговорили, че някой от проектите по НПВУ би могъл да подкрепи дейността на компаниите им.

От БСК са разработили и за пръв път прилагат своя BIA Index за „Ефективност на икономическата политика“, който отчита три стълба стимулиране на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

„Очертава се трудна 2024-та, но ни се иска догодина да отчетем растеж“, допълни Минчева. С колегите са установили липса на познаване на част от важните механизми за развитие от страна на част от администрацията.

„Бизнесът изглежда много по-ориентиран от тези, които управляват държавата”, изтъкна още Минчева.

“При формиране на бюджета не трябва да се разсъждава година за година, а да се мисли по-дългосрочно, за да имаме по-добри резултати. Като общество имаме много по-голям потенциал от това, което показваме“, каза още тя.

Формулираните от БСК препоръки са свързани с образователната система, квалификацията и конкурентността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст