ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 18 декември 2023 г.

Минималната заплата става 933 лева от 1 януари, прие окончателно парламентът

Парламентът прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. В него са заложени приходи от 24,3 млрд. лева. От 1 януари е предвидено увеличаване на минималната заплата на 933 лева. Максималният осигурителен доход нараства от 3400 на 3750 лева. Предвиден е ръст на пенсиите от 1 юли със средно 11 на сто по швейцарското правило.

Без промяна остава минималното обезщетение за безработица – 18 лева на ден, но максималното се увеличава от 85,71 на 107,14 лева на ден. Запазва се и размерът на помощта, която майките получават втората година на майчинството – 780 лева.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 години, ще се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева.

Май пак пропуснахме шанса да покажем характер на популистите в ЕС

Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан отново успя да изнуди Европейската комисия да размрази част от еврофондовете за Унгария, за да подкрепи започването на преговорите за присъединяване на Украйна с ЕС. Той обаче блокира финансовата помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро за четири години и сега останалите държави ще търсят нови варианти извън общия европейски бюджет.

На 16 декември унгарското външно министерство обяви, че страната ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако не бъде отменена таксата върху транзита на руски природен газ. Междувременно се разбра, че правителството на Нидерландия вече е съгласно България да бъде допусната в Шенген, докато съпротивата на Австрия продължава да ни спъва.

“Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген”, посочва външният министър Петер Сиярто в официално изявление.

Адвокат Велислав Величков: Промените могат да направят главния прокурор още по-зависим (част I)

Велислав Величков

Председателстването на прокурорския съвет от главния прокурор има голямо значение. То е като ролята на учителя в класната стая: колкото и да са подготвени учениците в клас, най-важно е кога ще се появи изненадваща контролна работа и какви ще бъдат условията в нея. Ако приемем, че учителят е председателят на заседанията на прокурорския съвет, то той пише дневния ред на заседанията, подготвя материалите за него и насочва дискусията по време на работата. Нещо, което изключително добре правеше главният прокурор Цацаров. В ръцете на опитен професионалист тази роля е изключително важна. Затова настоявахме главният прокурор изобщо да не е член на прокурорския съвет.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ адв. Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Централна и Източна Европа е следващото чудесно място за инвестиции

Деан Тодоров  е назначен за директор на българския клон на айБанФърст  iBanFirst

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е на път да се превърне в следващото чудесно място за инвестиции в момент, когато западноевропейските предприятия търсят нови места за скъсяване на веригите за доставки („ниършоринг“), офшоринг или достъп до нарастващи потребителски пазари.

iBanFirst – водещият световен доставчик на валутни услуги и международни плащания за компании, който има 13 оперативни офиса в десет европейски държави, от които три в ЦИЕ, проведе проучване сред своите бизнес клиенти, въз основа на което определи пет основателни причини бизнесите да разширяват своите дейности в региона.

“Бритиш Петролиъм” спира временно танкерите през Червено море

Петролният и газов гигант “Бритиш петролиъм” обяви, че преустановява всички превози през Червено море след ескалацията на атаките на бунтовниците хуси срещу търговски плавателни съдове. Решението, което е най-осезаемият признак за смущения в енергийните потоци след поредицата нападения, идва няколко дни след като най-големите световни корабни линии за контейнери декларираха, че временно спират транспорта през проблемния морски маршрут. Мярката на “Бритиш петролиъм” (БП) се отнася за всички кораби, които са собственост на групата, както и за чартърните.

“В светлината на влошаващите се условия за сигурност на корабоплаването в Червено море, БП реши временно да спре транзита през него”, информира в официално изявление компанията.

Разстройването на енергийните доставки напомня на инфлационния и икономическия натиск, направили обезопасяването на областта основен приоритет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст