ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опозицията на бойкот и в Столичния общински съвет

СОС заседание

Днес няма да издигнем кандидат за председател на Столичния общински съвет, напускаме залата в знак на протест, заради цялото беззаконие, което се случва в държавата и столицата“. Това заяви общинският съветник от “Възраждане” Деян Николов.

По думите му в СОС вървят към “сглобка” между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ. Според Николов в такъв сценарий от “Спаси София” ще се оттеглят.

От “Възраждане” смятат, че най-правилното нещо, което трябва да се направи, е да се проведе референдум. “Щом всички в залата са се обявили за демократи, тогава нека да направим референдум и каквото кажат хората – да се случи. Ако народът реши да махнат паметника, тогава ние ще замълчим”, добави той.

От групата на “БСП за България” в Столичния общински съвет пък поискаха оставката на областния управител на София-град Вяра Тодева, на нейния заместник, както и на кмета на район “Средец”, заради премахването на Паметника на Съветската армия.

Общинският съветник Иван Таков каза, че “не можеш да призоваваш за разум, след като недалеч от тук се извършва беззаконие от държавата в лицето на областния управител, зам.-областния управител и районния кмет.”

От “БСП за България” казаха, че са подали сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с Паметника на Съветската армия.

По отношение на СОС Таков, коментира, че общинските съветници от БСП продължават да работят, имат пет подготвени доклада, един от които за състоянието на комуналните дружества. “Но повече от три седмици нямаме никакъв отговор по тях”, уточни той.

Според него в СОС има една цел – националната “сглобка” на местно ниво, която най-вероятно ще стане след Нова година.

От БСП днес обявиха също така, че няма да издигат кандидат за председател на СОС, след което заедно с ПГ на “Възраждане” напуснаха залата.

Припомняме, че миналата седмица БСП и “Възраждане” бойкотираха гласуването на второто четене на бюджетите за догодина на НЗОК и ДОО в пленарната зала заради премахването на Паметника на Съветската армия. Опитите им да спрат демонтажа на монумента не се овенчаха с успех и сега протестните им действия се прехвърлиха и в Столичния общински съвет.

Междувременно СОС събра кворум и започна заседанието си, на което трябва да бъде избран председател. Това е поредният пети опит, тъй като по време на предишните не се намери фигура, която да събере необходимите 31 гласа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст