ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През първото тримесечие на 2025 година ще получим първите самолети F-16

Тодор Тагарев

През първото тримесечие на 2025 година трябва да ни бъдат доставени първите самолети F-16. Това обяви пред БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев.  “Двата кораба са в строеж, а единият вече е на вода и вторият е в напреднала фаза. Бронираните машини “Страйкър” трябва да започнат да постъпват от средата на 2025 година. И в едни кратки срокове ще видим Българската армия преобразена”, каза още военният министър.

“В сферата на отбраната нещата никога не се случват от днес за утре. Кабинетът има много ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните способности и това включва много въпроси, включително осигуряване на необходимия бюджет”, посочи Тагарев. По думите му, има един план за нарастване на разходите още от 2018 година и правителството следва твърдо този план. “И през тази година при заложените разходи за отбрана, и за следващата година целта ще бъде достигната и надмината. Заложени са над 2,5 процента от Брутния вътрешен продукт за отбрана и това ни дава възможност да инвестираме много сериозно и в хората, и във въоръжение и техника”, добави той.

Министърът поясни, че тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния. “Имаме един много голям ръст на бюджета за отбрана, което ни дава много солидна основа за изграждане на отбраната на страната. С тези разходи се покриват трите големи проекта – за Военновъздушните сили (бойните самолети F-16 Блок 70), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (проектът “Страйкър”), отбеляза Тагарев. И изтъкна, че това са много големи проекти. В периода до 2032 година ще има около 18 млрд. лева за инвестиции, като близо 9 млрд. от тях вече са заложени за тези три големи проекта.

Военният министър потвърди, че е взето решение в Министерския съвет и е предложено на президента да издаде указ за нов втори мандат на адмирал Емил Ефтимов като началник на отбраната. Към момента нямало критики от държавния глава Румен Радев за това, което се прави в областта на отбраната.

За военната помощ за Украйна Тагарев поясни, че тези над 100 БТР-а, които се предоставят на Киев, са били в МВР и не са използвани от десетилетия. Работи се по въпроса как ще бъдат транспортирани до Украйна – Министерството на отбраната, МВР и Министерството на транспорта ще трябва да организират превоза на машините.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст