ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

IPO-то на “Булметал” привлече над 8.2 млн. лева от БФБ

зала на фондова борса акции пари зарчета инвестиционни фондове

Това е първото предлагане от пет години насам, привлякло сериозен интерес от институционални инвеститори

С поръчки на обща стойност 8.2. млн. лева и близо 930 хил. акции, подадени от множество институционални и индивидуални инвеститори, първичното публично предлагане (IPO) на „Булметал“ АД приключи успешно. Така, компанията от Гурково, стана една от малкото през последните години, успешно набрала средства чрез публично предлагане на база одобрен от Комисията за финансов надзор проспект.

“Булметал” предложи общо до 1 130 450 броя акции с емисионна стойност 8.85 лева. Поръчки за участие в подписката се подаваха от 8 до 15 декември 2023 година.  

В предлагането се включиха множество български и чуждестранни инвеститори – пенсионни компании, управляващи дружества и инвестиционни посредници, като делът на институционалните такива надхвърля 80 процента. Повече от 100 са инвеститорите, подали заявки за участие.

Горда съм, че за първи път от над пет години успяхме да привлечем интереса на големите институционални инвеститори към българския пазар, като едновременно с това, в предлагането се включиха и значителен брой индивидуални инвеститори. Искаме да благодарим на всеки от тях, че повярва в “Булметал” и в нас, заяви Радослава Масларска, председател на управителния съвет на “ЕЛАНА Трейдинг” АД, което беше инвестиционният посредник мениджър на емисията.

Съгласно проспекта, инвеститорите следва да преведат сумите за записаните акции по набирателната сметка до 20 декември, след което увеличението на капитала ще бъде вписано в Търговския регистър, а в началото на новата година се очаква акциите на “Булметал” да бъдат и приети за търговия на „Българска фондова борса“.

“Оценявам високо доверието на всеки, инвестирал в нашата компания и лично се ангажирам, заедно с целия мениджърски екип, да постигнем заложените цели и да продължим да борим нови върхове“, отбеляза Кольо Атанасов, мажоритарен акционер и председател на надзорния съвет на “Булметал”.

С финансовата инжекция компанията възнамерява да инвестира в разширяване на производствения капацитет и автоматизация на процесите, които да доведат до по-високи продажби и намаление на производствените разходи. 

„Булметал“ АД е водещ производител на метални опаковки в България с над 25 годишна история. Годишно компанията преработва над 13 хил. тона суровина като изнася над 70 процента от продукцията си за над 400 клиента в Централна и Източна Европа.

Чрез дъщерните си компании в Италия и Германия (Cevolani и BiBRA), „Булметал“ е и сред основните доставчици на машини за производство на опаковки с клиенти на четири континента.

Бизнесът с опаковки генерира около 2/3 от годишните продажби на групата, а останалата 1/3 идва от машиностроителното направление. Германия, Италия, Словения, Румъния, Гърция и България са водещи пазари за опаковките на „Булметал“, а Италия, Канада, северна Африка  и Южна Америка са водещи пазари за машините на групата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст