Бюджетната комисия одобри новите правила за плащане на такса “Лиценз” по Закона за хазарта

тото

С 16 гласа “За” и един – “Против” (на Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС) и без “Въздържал се” парламентарната комисия по бюджет и финанси прие методика, по която ще се изчислява актуализираният размер на таксата за лиценз по Закона за хазарта.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС обясни, че в момента има лицензи, издадени преди две години, които ще важат още три – време, за което ще трябва да се доплатят определени суми, сметнати по новата методика.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев постави въпроса какво е правното основание за прилагането на новата методика при вече издадените лицензи. Йордан Цонев обясни, че тъй като това е единственото данъчно облагане за тези организации то към лиценза ще се подходи като към корпоративния данък, който държавата има правото да повишава.

Председателят на бюджетната комисия представи методиката, по която организаторите на хазартни игри ще дължат еднократна такса, изчислена по следната формула: A=B:C х Х х D където А е дължимата еднократна част от таксата, B е еднократната част от таксата по член 30 ал. 3 (тоест вече платената по старата методика – бел. ред.), C е общият брой на месеците от срока на действие на издадения на оператора лиценз, а D e броят месеци, в които е предвидено да действа лицензът и които остават след 1 януари 2024 година.

В случай че срокът на действие на лиценза е след 1 януари 2024 г., но не изтича в края на календарния месец – определянето на общия брой месеци от срока на действие на издадения лиценз ще се закръгля надолу до края на предходния календарен месец.

Дължимата еднократна част от таксата ще трябва се декларира и внесе в срок до 28 февруари 2024 година по реда и условията на чл. 92 от Закона за хазарта. Образецът на декларацията ще се утвърди от министъра на финансите в срок до 31 януари 2024 година, уточни още Йордан Цонев.

Той добави, че от Министерството на финансите били предложили методиката да се определи с решение на министъра на финансите, но от парламентарната комисия предпочитат тя да бъде вписана в Закона за държавния бюджет, за да няма своеволия.

От своя страна Румен Гечев попита в последно време колко оператори са се лицензирали и дали няма изтичане на информация от Министерството на финансите, че предстои увеличаване на размера на таксата за лиценза.

Людмила Петкова директор “Данъчна политика” от Министерството на финансите обясни, че в момента има 400 оператори, които чакат лицензиране в НАП и ще бъде предложено те да минат по новата методика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст