ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБВР удвоява кредитирането за Украйна

Акционерите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са се съгласили да увеличат банковия капитал с 4 млрд. евро, което ще позволи да се удвои размера на заемите за Украйна. ЕБВР вече е най-едрият институционален инвеститор на украинския корпоративен сектор и е отпуснала кредити за около 3.7 млрд. евро от нахлуването на Русия през февруари 2022 година. За сравнение, годишните предвоенни равнища на заемите за Киев са били 1 млрд. евро.

По-голямата част от предоставеното кредитиране е била за спешно финансиране, което да помогне за възстановяването на жизнено важни инфраструктурни обекти, между които и енергийната мрежа на страната, поразена от руски ракети и дронове, както и за изграждането на железопътни центрове за улесняване на износа за Европейския съюз.

Увеличението на капитала, което ЕБВР ще обяви до часове на 19 декември, ще позволи годишното финансиране на Киев да достигне 3 млрд. евро след пълното възстановяване на дейностите по реконструкция, посочва президентът на институцията Одил Рено-Басо. Тогава Украйна ще има 20% дял от общия банков кредитен портфейл.

“Моментът е жизнено важен за Киев. Руските власти тръбят, че подкрепата за страната от международната общност се охлажда. Но увеличението на нашия капитал, подкрепено масово от акционерите, показва, че тази подкрепа е непоклатима”, коментирала Рено-Басо за “Файненшъл таймс”. Тя посочила още, че краят на войната не се вижда и приятелите на Украйна вече насочват вниманието си не към дългосрочното възстановяване на страната, а към стабилизирането на икономиката й по време на конфликта и към нуждите й в краткосрочен и средносрочен план.

ЕБВР, чийто акционери са държавите от Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати, не предоставя бюджетна помощ на правителствата, така че увеличението на капитала няма да попълни част от дефицита, зейнал след като американският Конгрес и Брюксел не одобриха пакетите от помощи, респективно за 60 млрд. щ. долара и 50 млрд. евро. Рено-Басо обаче смята, че е изключително важно да има “закономерност и предвидимост” в задграничните парични помощи за Украйна, за да може правителството да плаща заплати и пенсии, с което да се поддържа вътрешното потребление. Според дамата “цената да не се подкрепя страната ще е по-висока от финансовата помощ”. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта през миналата седмица, че само няколко месеца делят Украйна от осъществуването на драстична корекция на управлението на стопанството си.

ЕБВР финансира държавни предприятия като украинския мрежови енергиен оператор “Укренерго” и националната железопътна компания, които в противен случай ще изискват правителствено финансиране. Банката подпомага и бизнеса на страната чрез схеми за споделяне на риска с други кредитори и финансиране на дребни и средни фирми. Целта е да има устойчив икономически растеж, който да увеличи данъчните приходи на Киев и да намали зависимостта на украинците от чуждестранна помощ.

Рено-Басо хвали “удивителната” стабилност на украинския частен сектор. След спад от почти една трета през 2022-а, икономиката на страната е напът да постигне растеж от 4.5% въпреки руските атаки на енергийната мрежа и на логистиката. А средствата от ЕБВР, насочени към “реалната икономика”, допълват “бюджетната подкрепа, която Украйна получава от МВФ, ЕС и САЩ”.

Освен заеми, европейският кредитор консултира и политиката по осъвременяване на законите за корпоративно управление на Украйна за държавните предприятия, което изисква независими бордове и директори експерти. А Киев и подпомагащите го държави искат надежден план за победа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст