Председателят на ВКС беше изваден от списъка за избор на служебен премиер

Надежда Йорданова от ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” излезе с предложение председателят на ВКС да отпадне от списъка с длъжности измежду, които да се избира служебен премиер. Това се случи по време на дебатите по второто четене на промените в Конституцията.

Припомняме, че в петък общото събрание на ВКС изпрати писмо, с което призова законодателя да не включва върховния съдия в този списък, защото според тях това било намеса на съдебната власт в изпълнителната.

Така със 166 гласа “за” предложението на Надежда Йорданова беше прието.

По този начин служебен премиер ще може да се избира измежду управителя на БНБ или негов заместник, председателя на Народното събрание, омбудсмана или негов заместник, председателя или заместник-председателя на Сметната палата. Текстът беше приет от депутатуте със 165 гласа “за”.

Преди това народните представители гласуваха българите с двойно гражданство да имат право да стават депутати. Условието към промяната в Конституцията обаче е те да са живели през последните 18 месеца на територията на страната. Досега за депутат се изискваше кандидатът да няма друго гражданство, освен българско.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст