ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страната ни не се нуждае от повече болници, категоричен е Михаил Околийски

доц. Михаил Околийски

Здравната система няма нужда от повече болници. Използват се едва около 50% от леглата. Този ресурс се харчи неефективно. 

Това заяви пред БНТ Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

С приемането на второ четене на бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) беше взето решение за отпадането на мораториума за финансирането на нови болници и медицински дейности през 2024 година.

Според заместник-министъра това е изключително непоследователно решение, защото е било съгласувано преди това с политическите партньори и след това не е било гласувано в залата.

Той бе категоричен, че това е един от начините този рекорден бюджет да бъде разходван по най-добрия начин, а не да се разкриват нови и нови болници.

По думите му имаме твърде много болници – над 320 на брой. Той даде за пример Австрия, като посочи, че тя е сравнима с България като население, но на нейната територия има 70 болници. 

Околийски бе категоричен, че вместо всички партньори да се обединят и да вземат адекватни решения този рекорден бюджет за здраве така да се харчи, че да се усети от българските граждани, се стига до дребнотемия и в крайна сметка до противоречиви решения.

Доц. Околийски обясни, че може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система, е профилактиката.

Той посочи, че трябва да говорим не за лечението при крайната фаза на едно заболяване, а да има профилактика. Заместник-министърът подчерта, че има ресурс за много добър скрининг и диагностика. Околийски добави и че е важно да се извършва профилактичен преглед поне веднъж годишно. А към момента само 30% от хората извършват такъв.

Заместник-министърът обясни и че най-голямото доплащане от страна на пациентите не е за операции, както вероятно се очаква да е, а е за сравнително евтино струващи лекарства.

Околийски подчерта, че това се случва с малки суми, но редовно. По думите му те не се усещат от средната класа и богатите, но удрят по джоба на най-бедните.

Заместник-министърът добави и че в момента се подговя приложение, чрез което личните лекари да напомнят на пациентите, че е време за профилактичен преглед.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст