Бивш член на УС на ЕЦБ Илмарс Римсевич е признат за виновен за приемане на подкупи

Бившият член на управителния съвет на Европейската централна банка и бивш председател на Централната банка на Латвия – Илмарс Римсевич, е признат за виновен от латвийски съд за приемане на подкупи и може да лежи шест години в затвора и да бъдат конфискувани активите му. В съдебното решение, огласено на 20 декември, е посочено, че 58-годишният Римсевич е нарушил закона след като преди десетилетие е приел плащания и пътуване до Русия от акционери на вече нефункционираща банка. Наказанието отговаря на твърденията на обвинението, а Римсевич е заявил, че ще го обжалва “категорично”.

Бившият централен банкер е осъден и на пробация и има петгодишна забрана да притежава публичен офис. Негов съучастник в конспирацията е получил пет години затвор и активите му също подлежат на конфискация.

Арестът на Римсевич през 2018-а е част от вълната скандали за пране на пари, залели Латвия и съседна Естония. Банковият сектор на балтийската държава, която е член на еврозоната и на НАТО, превърнал се в банков модел за прехвърляне на щатски долари за руски бизнесмени, буквално експлоадира след като американското министерство на финансите поиска регулаторни промени и международни кредитори закриха кореспондентските си сметки.

Падението на Римсевич, който повече от четвърт век беше или председател или заместник-управител на Централната банка на Латвия, беше страмително и дойде след публикуването на снимки, показващи го в Далечния изток на Русия. Появиха се и обвинения за сделки, сключени в сауна и за склоняването към подкупи.

Казусът привлече вниманието на латвийската общественост с филм и две публикувани книги. Неотдавна е излязла и книга от приятел на Римсевич, в която се доказва неговата невинност и която се е превърнала в бестселър в някои книжарници в Рига.

Прокуратурата пък разчита на няколко нелегални подслушвания в сауна през 2013-а и на свидетелствата на двама акционери на “Траста комерчбанка”, която беше затворена през 2016-а, отчасти – заради пране на пари. Единият от тях обаче впоследствие се е отрекъл от показанията си, а другият е починал.

Криминалният процес е бил забавен заради оспорване в Европейския съд за потенциалния имунитет на Римсевич срещу обвинения като член на управителния съвет на ЕЦБ. Европейският съд обаче отсъди категорично, че никой не е защитен с имунитет при казуси за пране на пари.

Римсевич, който обвинява за правните си проблеми три търговских банки за заговор срещу него, е застрашен също и от криминален процес за опит за сплашване на свидетели и за покупката на фалшив медицински сертификат за КОВИД-19. Той отрича да е нарушил закона и в двата случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст