Българин оглави международната асоциация по съдебна медицина

Съдебният медик д-р Янко Колев, който е началник на отделението по съдебна медицина в областната болница в Габрово, оглави престижната професионална общност, обединяваща съдебни медици, криминалисти и други специалисти.

Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика (IAFS) си избра българин за президент. Съдебният медик д-р Янко Колев, който е началник на отделението по съдебна медицина в областната болница в Габрово, оглави престижната професионална общност, обединяваща съдебни медици, криминалисти и други специалисти.

България бе избрана измежду пет кандидатури на последния конгрес на организацията, проведен в Сидни, Австралия.

Д-р Янко Колев е единственият съдебен лекар в Габровска област. Работи повече от 25 години и през двадесет от тях се занимава с научна дейност, посветена на практиката. Фокусиран е върху разработката на нови методики и експериментална наука, както и изследвания в различни области на медицината. Преподава на студенти в Медицинския университет в Плевен, провежда обучения и сред професионалисти от сферата на правораздаването.

Д-р Колев е част от експертния съвет към министъра на здравеопазването и делегат на Европейския съвет по съдебна медицина. От дни е президент на световната асоциация, обединяваща всички криминалистични професионални общности, които са ключови за правораздаването.

Българинът е първият източно-европеец, който застава начело на организацията, датираща от 50-те години на XX век. Ключова за избора му се оказва неговата разпознаваемост в международната професионална общност, която дължи на множество контакти и съвместна работа със специалисти от други държави, както и на участията в международни форуми.

Д-р Колев казва, че водещо за успеха му е силното желание да постигне най-доброто в професионалното си развитие. Така след почти едногодишна подготовка – толкова продължава процесът по кандидатстването, и с подкрепата на наши и международни организации, българинът получава президентския медал като се конкурира с кандидати от Дубай, Мексико, Малайзия и Шотландия. 

Медикът гледа на този успех като привилегия за целия регион и на въпроса с какво може да е полезен на колегите си у нас. В областта на криминалистиката у нас има широка общност, докато специалистите по съдебна медицина в България са около 60 души и мнозинството от тях са над средната възраст.

С експертите от областта на криминалистиката и съдебната медицина е свързан в известна степен наболелият проблем със скоростта на правораздаването у нас. Определена категория дела са изключително зависими именно от вещите лица и само преди дни изпълняващият функцията главен прокурор коментира липсата на достатъчно експерти и предложи да бъде създадено специално звено за съдебни експертизи.

На края на тригодишния мандат на президента, ще се състои и следващата световна конференция на Асоциацията. Ще се проведе през 2026-а, като София ще е домакин на форума, за който се очаква да пристигнат около 2 хиляди криминалисти. След изтичане на мандата, съдебният медик ще бъде част от Съвета на бившите президенти на Асоциацията – орган, избиращ всеки нов президент. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст