Връчват свидетелствата за правоспособност на първите шестима пилоти на медикоптери 

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ ще направи първи тренировъчен полет

Премиерът Николай Денков и транспортният министър Георги Гвoздейков ще връчат свидетелствата за летателна правоспособност на първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции за Спешна медицинска помощ по въздух. 

Това ще стане във въздушната база на Гранична полиция на Летище София, където временно ще бъде базиран първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух.

Шестимата пилоти заминаха за обучение в Италия в средата на септември. То продължи малко повече от месец. Днес те ще получат и свидетелствата за летателна правоспособност, -т.нар. бревети, с които ще изпълняват операции.

По информация на БНР в следващите няколко месеца цялостно обучение ще преминат всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите за спешна медицинска помощ по въздух. 

Първият български хеликоптер е почти готов и в средата на януари трябва да бъде извършен полет от Италия към България. В края на януари или в началото на февруари хеликоптерът ще бъде въведен в експлоатация. 

Към днешна дата сертифицираните площадки за медицински хеликоптери са три. Очаква се системата HEMS да бъде изградена в цялостен вид през 2026 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст