Кабинетът възлага на Икономическия и социален съвет да мисли за вноса на работници от трети страни

Министерски съвет

На редовното си заседание, което ще се проведе днес, 20 декември, Министерският съвет ще обсъди 46 решения.

На първо място е внесеното от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов предложение до Икономическия и социален съвет да разработи анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за внос на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес.

Министърът на финансите Асен Василев е внесъл общо шест предложения, едно от които е свързано с одобряване на доклада му за резултатите от емитирането на облигации на международните капиталови пазари, извършено миналия ноември. Друго е насочено към приемането на постановление за създаването на консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е внесла предложение да се одобри изплащането на еднократна финансова помощ на наследниците на лицата, починали при природните бедствия през ноември в софийска и варненска област.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще поиска одобряване на допълнителни плащания по бюджета на ведомството му с цел предоставяне на заем на “Български пощи”.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков също като финансовия министър е внесъл шест предложения за решения, три от които са за увеличаване на капитала на три болници – “Александровска”, “Пирогов” и “Св. Пантелеймон” в Ямбол. Освен това здравният министър е внесъл проект на решение за утвърждаване на национална аптечна карта.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков предлага да се одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между ведомството му и Международната банка за възстановяване и развитие.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е внесъл четири предложения за четирите района на басейново управление в страната – черноморски, западнобеломорски, източнобеломорски и дунавски. Става въпрос за приемането на план за управление на риска от наводнения във всеки един от тях в периода от 2022 до 2027 година.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел предлага промени в Закона за българите, живеещите извън България, и в Закона за българското гражданство.

Министърът на културата Кръстю Кръстев предлага постановление, свързано с правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст