Лидерът на “Хамас” пристигна в Кайро за преговори за войната в Газа

Хания хамас

Израел е предложил да спре сраженията поне за една седмица на преговорите за освобождаване на още заложници

Най-високопоставеният ръководител на “Хамас” е пристигнал днес в Кайро за преговори за войната в Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на радикалната групировка.

Посещението на Исмаил Хания се осъществява ден след като “Хамас” изстреля ракети, които задействаха сирените за тревога в Централен Израел. “Хамас” предприе ракетния обстрел след над два месеца и половина израелски бомбардировки, разрушили голяма част от Северна Газа и принудили 1,9 милиона палестинци, почти 85% от населението, да напуснат домовете си, предаде БТА. 

Израел призова света да обяви “Хамас” за терористична организация и заяви, че ще вземе на прицел лидерите на “Хамас”, независимо дали те са отговорни за нападението на 7 октомври в Южен Израел, което предизвика войната.

“Хамас” обаче не се очакваше да влоши отношенията си с Египет, който бе в ролята на ключов медиатор в конфликта и постигна мир с Израел преди повече от четири десетилетия. 

Египет, заедно с Катар – където се предполага, че е базиран Хания, допринесе за сключването на едноседмичното примирие през ноември, при което “Хамас” освободи повече от 100 заложници в замяна на освобождаването от Израел на 240 палестински затворници. 

Водят се преговори за ново спиране на огъня и освобождаване на още заложници, държани в плен от радикалната групировка, но за момента двете страни, изглежда, са далеч от сключването на споразумение. 

“Хамас” заяви, че Хания ще обсъди войната с египетски представители, но не даде повече подробности.

Според медийна публикация Израел е предложил да спре сраженията в Газа поне за една седмица на преговорите за освобождаване на още заложници от ивицата.

Новинарският портал “Аксиос “(Axios) във вторник съобщи, позовавайки се на двама израелски служители и “информиран източник”, че Израел очаква палестинската войнствена организация “Хамас” да освободи повече от три дузини заложници в замяна.

По-рано във вторник израелският президент Ицхак Херцог допусна перспективата за нова пауза в бойните действия.

“Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, която да позволи освобождаването на заложниците”, заяви той пред дипломати, според говорител.

Предложението на Израел за поне едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на около 40 заложници е представено чрез посредника Катар, съобщи “Аксиос”.

Останалите жени, мъже над 60-годишна възраст и други заложници, които все още са държани в Газа, които са болни или тежко ранени и се нуждаят от спешна медицинска помощ, трябва да бъдат освободени, съобщи информационният портал.

Това е първото предложение на Израел, откакто миналия месец изтече едноседмичното прекратяване на огъня, съобщи “Аксиос”. По време на това прекратяване на огъня бяха освободени 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 палестински затворници от израелски затвори.

В понеделник медиите съобщиха, че шефът на Мосад Давид Барнеа е консултирал директора на ЦРУ Уилям Бърнс и министър-председателя на Катар Абдулрахман Ал Тани във Варшава за нови преговори с “Хамас”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст