Народното събрание гласува бюджетите за БНТ, БНР, БТА, транспорта, спорта и НСИ за 2024 г.

Парламент нов зала депутати гласуват

Парламентът гласува на второ четене бюджетите на транспортното министерство, на спортното министерство и на НСИ

БСП предложи 2 млн. лв. в бюджета за възстановяване на Паметника на Съветската армия

Депутатите гласуваха бюджетите за БНТ, БНР и БТА за 2024 г. Парламентът гласува на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

За БНТ средствата, утвърдени в бюджета от Народното събрание, са в размер на 86 980 600, от които 6 100 000 лв. са целева субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по Закона за радиото и телевизията.

Според предвидените разчети бюджетните взаимоотношения с централния бюджет за 2024 г. на Българско национално радио в размер на 62 974 400 лв. в това число 3 900 000 лв. целева субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по списък, утвърден от министъра на финансите.

За БТА предвидените средства са в размер на 11 856 500 лева.

Парламентът гласува парите за Министерството на транспорта и съобщенията, на Министерството на младежта и спорта и на Националния статистически институт (НСИ).

Разходите за транспортното министерство за 2024 г. са близо 700 000 000 лева. Субсидиите за „БДЖ – Пътнически превози“ ООД са 209 890 000 лв., за Национална компания “Железопътна инфраструктура“ – 301 230 000 лв. Това записа парламентът с приети на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

За Министерството на младежта и спорта са предвидени разходи на обща стойност 137 444 400 лв.

Бившият министър на спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев отбеляза, че предлаганият бюджет на ведомството е най-нисък за последните 2 години и има два сериозни недостатъка. Първият е, че за спортните клубове увеличението е едва 15%. Или за близо 1000 клуба, които имаме у нас, се пада по 15 000 лв. на клуб, сметна Кралев. Вторият минус бил спрените програмите за развитие на детския футбол, волейбол и баскетбол.

Депутатите спориха за заплатите на служителите от Националния статистически институт (НСИ). Разходите за персонал за догодина са разчетени на 23 778 100 лв. От „Възраждане“ поискаха с около 30 млн. лв. повече за възнаграждения в НСИ, но мнозинството не прие.

Парламентът одобри и парите за НСО и Държавна агенция „Разузнаване“.

Разходите за НСО за персонал са 59 312 400 лева. Разписаните общо разходи за ДАР са 49 467 000 лева.

БСП предлага допълнителни 2 млн. лв. в бюджета на Министерството на културата за възстановяване и реставриране на Паметника на Съветската армия.

„Когато направихме това предложение, Административният съд не се беше произнесъл, че действията, извършени върху паметника са незаконни. Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество и парите, които са необходими за възстановяване на поруганото имущество, вероятно в бюджета ги няма. Затова се надявам се да получим подкрепа за това предложение. Още повече, че след решението на Административния съд, тези пари да бъдат възстановени в държавния бюджет, тъй като на лицата, които са причинили това незаконно действие, ще им бъдат предявени като искове“, аргументира предложението заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трубина.

„С подхода, който първоначално беше заложен в сектор „Култура“, имаше крещящо недофинансиране – нещо, което беше осъзнато от управляващите и те решиха да вдигнат рекордно бюджета за култура. Там обаче е важно и как ще се разпределят парите“, заяви заместник-председателят на парламентарната група Иван Ченчев.

БСП предлага 250 хил. лв. са Съюза на българските писатели, които са му крайно необходими за издателската дейност, която извършва. 

„Изключително притеснително е, че в последните три бюджетни години са заложени едни и същи смешно малко пари по отношение на теренните разкопки. Те са само 3 млн. лв., а за да имаме функциониращи обекти и напредък в археологическите резервати, трябва да се увеличат с поне 4,5 млн. лв.“, посочи Ченчев.

Той обясни, че в областта на археологията тези средства са изключително необходими и там всички проекти се усвояват от специалистите, за да могат да осъществяват своята дейност. Социалистът изтъкна, че благодарение на тях световната културна ценност Старинен град Несебър бе гласувана от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

„И там трябва да бъде увеличена субсидията“, подчерта Иван Ченчев, цитиран от пресцентъра на партията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст