Неактивните и безработните с ниско образование остават предизвикателство пред МТСП

Големият брой неактивни и безработни с ниско образование остава предизвикателство и приоритет на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

По изпълнен проект с европейско финансиране вече са създадени 64 изнесени центъра за заетост и социално подпомагане, като са обхванати 78 малки населени места с над 5 хиляди безработни. В мобилните приемни се предоставят комплексни услуги за подпомагане на трайната интеграция на трудовия пазар.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова отбеляза, че в тях услуги могат да получават и хората в заетост.  

“Покрива за професионално ориентиране, смяна на работа, започване на нова работа и други услуги, насочени към осигуряване на допълнителни доходи, могат да получат разбира се и заети с ниски възнаграждения и такива, които са в риск за загуба на работното място, учещи или пенсионери, търсещи работа”, обясни тя.

1 500 специалисти, включително и служителите на Агенцията за качеството на социалните услуги, са преминали през обучение по проект “За повишаването на качеството на социалните услуги”. С европейско финансиране е разработена специална информационна платформа, която ще отчита в реално време колко от услугите се ползват. Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова посочи:

“Колко човека ползват материални и социални услуги, колко от тях заявяват, колко човека с чакащи за социални услуги”.

Платформата ще заработи, след като бъде приета и Националната карта на социалните услуги. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст