Опасно мръсен въздух в редица градове в България

Мръсен въздух

Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица места в България. Това отчитат както от официалния Европейски индекс за качеството на въздуха, така и българската гражданска платформа airbg.info. Заради ситуацията с лошото качество на въздуха в София, от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт.

Индексът на Европейската агенция по околна среда отчита, че от лошо до много лошо е качеството на въздуха в София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе.

От българската гражданска платформа airbg.info отчитат като много замърсен въздуха и в района на Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево и почти цяла София.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на фини прахови от 50 микрограма на кубичен метър през последните дни, а вероятно и в следващите, е използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия.

Затова от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт. Но не беше обявено въвеждането на еко мярката “зелен билет”, който важи за всички линии срещу 1 лев на ден, при измерени над 150 микрограма фини прахови частици. За първи път такъв беше въведен през 2019 година.

От там препоръчаха и шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути. 

От Столичната община молят също домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Беше съобщено, че Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Съветите на лекарите при толкова лоши показатели на атмосферния въздух са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. 

При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст