През 2026 г. у нас ще заработи Социален климатичен фонд, обявиха от WWF България

Преходът към възобновяема и чиста енергия е безалтернативен и това се потвърждава и от проведената този месец глобална климатична среща КОП28, както и от представения проект на Национална стратегия за устойчиво енергийно развитие. В това са убедени от Световния фонд за природата (WWF) – България.

Въпросният климатичен преход поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 година. От WWF са категорични, че това не трябва да се случва по несправедлив начин. В случая става дума за социално слабите и енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цените на електроенергията и горивата.

За тази цел, от януари 2026 г. у нас ще заработи Социален климатичен фонд, който

през периода 2026-2032 г. ще разполага с по около 1 млрд. лв. годишно,

обявиха от WWF България.

Фондът ще подпомага уязвими домакинства, микропредприятия и потребители на транспортни услуги за смекчаване на последиците от въвеждането на нова търговия с емисии в секторите сгради и транспорт от 2027 година. До 37% от финансирането ще се отпуска като директна подкрепа на гражданите, но най-големият ресурс на Фонда е предвиден за зелени инвестиции.

На събитие в Берлин, организирано от „Öko-Institut“, както и на поредица от събития в София и други български общини,

WWF България представи своите предложения за мерки

за бъдещия Социален климатичен фонд, които включват:

  • ваучери от 3000 лева за доставка и монтаж на климатици и отоплителни системи на пелети на 170 000 ниско доходни домакинства;
  • ваучери от 10 000 до 20 000 лв. за енергоспестяващи мерки за саниране на индивидуални къщи за 500 000 ниско доходни домакинства.

Тези предложения задължително трябва да бъдат комбинирани с допълнителни инструменти като безлихвени или ниско лихвени банкови заеми.

Според експертните оценки, въпросните мерки могат да обхванат дългосрочно близо една трета от домакинствата в България. Освен това се очаква да реализират спестявания сред групи от българското население, които до сега не са имали възможност да участват в подобни програми.

„Работим за това правителството да предостави максимална подкрепа на домакинствата чрез европейски и национални ресурси, като гарантира ефективно планиране на всички фондове. Застъпваме се за структурирани и системни политики, които да помогнат на хората да подобрят енергийната ефективност и да се справят с енергийната бедност“, коментира Теодора Пенева, старши експерт в програма „Климат и енергия“ на WWF България.

По думите ѝ, законът за енергетиката изисква изготвянето на

дългосрочна програма за намаляване на енергийната бедност,

която трябва да съгласува усилията на всички министерства и да предостави разнообразни инструменти за подкрепа на българските домакинства.

До юни 2025 г. България трябва да разполага със социален климатичен план, чрез който да бъдат подпомагани енергийно бедните. Днес тази група обхваща около 40% от българските граждани. За да се случи това обаче е необходимо да се извърши и картиране на енергийната уязвимост на българските домакинства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст