De Beers увеличи продажбите на диаманти до 130 млн. долара през декември

Работник отделя диаманти от дребния чакъл.

Международната корпорация за добив на диаманти De Beers увеличи продажбите на диаманти през десетия бизнес цикъл на тази година с 44 милиона долара в сравнение с предходния период. Това показва доклад, публикуван на сайта на компанията.

От 9 ноември до 19 декември бяха продадени диаманти на стойност 130 милиона долара в сравнение с 86 милиона долара в цикъла, започнал на 4 октомври и завършил на 3 ноември. На годишна база продажбите са паднали 3.2 пъти. За същия период на 2022 г. цифрата е била 417 милиона долара.

Според главния изпълнителен директор на De Beers – Ал Кук, компанията адаптира предлагането на диаманти към текущото търсене. Той отбеляза наближаващия празничен сезон, в навечерието на който има признаци за възстановяване на баланса между предлагането на едро на диаманти и тяхното търсене.

Преди това в интервю за списание Finacial Times Кук коментира, че не разбира как Европейската комисия планира да проследява диамантите, добивани в Русия, като част от забраната за износа им в 12-ия пакет от санкции. Според него дори и да иска, обикновеният митничар няма да може да погледне един диамант и друг и да каже, че единият е руски.

По-рано най-големите производители на диаманти в света обявиха желанието си да възстановят цените на скъпоценните камъни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст