ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бонев към общинарите: Хапнете си тортите, починете си и след Нова година да започнем работа за София

СОС заседание Борис Бонев

Бях поканен на партито на ДСБ. Тортата с лика на Паметника на Съветската армия беше изненада на част от хората към други съпартийци. Аз не опитах тортата и не участвах в разянето ѝ. Това не е моята тема – нито емоционално, нито професионално. Това заяви Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ/СС пред Нова нюз. 

“Начинът на демонтажа съответства на техническите методи, разкачване по шевовете. Прекаленото очовечаване на бронзови фигури ми идва в повече. Дали е преминат добрия вкус – не мисля, че тортата беше най-оригиналното нещо. За тези политически сили това е кауза от години. Те са успели в тази кауза и разбирам тяхното желание да го отпразнуват”, добави общинският съветник.

По думите му е възможно демонтажът на ПСА да е започнал набързо. “Няма как да няма политически мотив. Тази тема е силно разделителна линия на цялото общество. Аз съзирам потенциален риск поет от хора, които искат да пренесат сглобката от национално на местно ниво. Те са подтикнали конкретни институции да започнат демонтажа  на Паметника”, допълни още той. 

“Моят призив към всички е: след като си изядат тортите и си направят изказванията от трибуните, да си починат, да се видят със семействата си, да си изчистят съзнанието от излишни емоции. Да се съберат групово, по партиина и да си кажат “Паметникът ли ще е темата и причината да си вършим работата. Или можем да го оставим настрана и да се фокусираме върху истинските проблеми”, отбеляза Бонев.

Бонев посоочи, че е гневен на всички, които оставиха Паметника на Съветската армия да решава съдабата на София.

На въпрос би ли напуснал групата на ПП-ДБ в столичния общински съвет, Бонев отговори: “Бих напуснал, ако се стигне до управление с ГЕРБ. Има други партии в СОС. Не сме зачеркнали нито една. След Нова година съм сигурен, че съвсем разлчино ще се гледа на ситуацията. Паметника на Съветската армия вече го няма”. 

Общинският съветник от ПП-ДБ/СС подчерта, че е имал изключително конструктивни разговори с БСП и “Синя София”. “БСП, като партия, която 30 г. не е управлявала в София. Все още ли желае да управлява? Или ще изберат да бъдат вечна опозиция, от която нищо не зависи. И да бъдат причина ГЕРБ да се върнат в управлението. За мен БСП са приемлив партньор в контекста на това, че за София трябва да се избере партньор, койко не е ГЕРБ”, каза още той. 

Бонев бе категоричен, че ГЕРБ не заслужават председателското място в столичния парлмент. И добави “не мисля, че ГЕРБ трябва да са ключа към за разрешаване на блокажа в СОС”. 

“На първите две заседания издигнахме моята кандидатура, логична кандидатура, не я подкрепиха. На третото не издигнахме кандидат и дадохме възможност на останалите партии да изберат председател. Четвъртото заседание го отложихме. На петото заседание издигнахме Грети Стефанова като най-възрастен, временен председател. И това не стана. Тук е важно дали си човек, който иска да си свърши работата, или си човек, който иска да прецака другарчето си. Мои колеги излизат с цялата си наглост и казват “хехе, вие нищо не сте предложили”, коментира Бонев. 

По думите му Васил Терзиев полага сериозни усилия да спаси парите по ВиК проекти. 

“Поне 20 млн. са загубени до момента. Над 200 млн. има само за този сектор. Умишлено се саботира най-голямата група от общински съветници в София да си поеме отговорността. Съзирам потенциален риск и възможност да има хора, които искат да пренесат сглобката от национално на местно ниво. Те може да са подтикнали съответните институции да действат в конкретния период по-бързо с демонтажа на монумента. Той очевидно няма как да бъде върнат. Целта на демонтажа на части е реставрация, след която фигурите ще бъдат поставени след сглобяване в Музея на социалистическото изкуство”, посочи Бонев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст