В Община Бургас приключи изпълнението на проекта “Градове, захранвани от слънцето”

фотоволтаични системи соларни панели зелена енергия ток

Община Бургас успешно приключи изпълнението на проект “Градове, захранвани от слънцето. Да отключим слънчевия потенциал на Бургас и София (Слънчеви градове)”, който беше финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI), съобщиха от местната власт.

По проекта са изпълнени няколко ключови дейности от страна на Община Бургас. Заедно със София те вече разполагат със соларни кадастри, достъпни на адреси burgas.solarcities.bg и sofia.solarcities.bg.

Създаден е Енергиен офис Бургас, който служи като център за консултации и информация за граждани и бизнеси, насочени към инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Като част от проекта е разработено и публикувано ръководство за изграждане на малки фотоволтаични инсталации, предоставяйки на обществото ръководство за успешно внедряване на фотоволтаични системи.

Заедно с това е представен и доклад за анализ на добри практики от европейски градове, предоставяйки ценни насоки и опит в областта на слънчевата енергия.

Местната администрация в Бургас вярва в необходимостта от предоставяне на гражданите на инструменти, които да им позволяват информирани решения за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, посочват от общината. Плановете за бъдеще включват разширяване на обхвата на соларния кадастър на град Бургас, обхващайки съставните селища на общината, както и въвеждане на нови функции, свързани с оценка на ползите от топлинна изолация на покривите и фасадите на сградите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст