И днес въздухът в София е “леко” мръсен

Днес преди обед (21 декември) пак са отчетени превишения на средно дневната норма на фини прахови частици. Към момента те са доста по-ниски в сравнение с изминалото денонощие, но това се дължи на променените атмосферни условия, а не на внезапно поумнелия човешки фактор.

„Вчера имаше доста гъста мъгла, беше тихо времето, нямаше циркулация в атмосферата. Днес има вятър, така че тя започва да се изчиства“, коментира в ефира на БНТ Теодора Полимерова – началник на дирекция „Въздух, климат и енергия“ към Столична община. И успокои донякъде столичани, че днес нивото на фините прахови частици няма да достигне вчерашния пик.

Последните данни сочат, че най-високите стойности са отчетени от три станции – “Хиподрума”, “Надежда” и “Павлово”.

Всъщност, повишаване на замърсяването на въздуха се наблюдава още в Италия, Сърбия и Северна Македония.

Според Тодорка Петкова – главен експерт в отдел „Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг“ към Изпълнителната агенция по околна среда – качеството на въздуха има сезонен характер. Когато настъпи отоплителният сезон, при всяко влошаване на метеорологичните условия, например – падане на мъгла, фините прахови частици започват да се “трупат”. Тя е категорична, че нормата от 50 микрограма на кубичен метър не бива да бъде превишавана повече от 35 дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст