Националната детска болница влезе в Бюджет 2024

Държавата се ангажира пряко със строителството на Националната многопрофилна детска болница. Това гласуваха депутатите по време на разглеждането на държавния бюджет за 2024 година. 

Парламентът създаде нов чл.109 в Закона за държавния бюджет, който гласи, че Министерският съвет – по предложение на министъра на здравеопазването – възлага изграждането на болницата след създаването на необходимите условия и предпоставки за това. 

Йордан Цонев от ДПС обясни, че с включването на тази разпоредба държавата се ангажира твърдо с изграждането на болницата – поетапно и докрай. Той разясни, че правният субект, който трябва да осигури терена, е организационен комитет към министъра на здравеопазването.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата, който е ясен и консенсусен – в Горна баня. Проведена е и процедурата по Закона за обществените поръчки, свързана със събарянето на съществуващите сгради и разчистването на терена. Следващата фаза е обявяване на поръчка за проектиране на националната педиатрия, а след това – за изграждане, оборудване и т.н. Според него това няма как да стане по-рано от 4-5 години. 

Той съобщи и че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата. 

Васил Пандов от ПП-ДБ добави, че парите за изграждането на болницата са осигурени и налични в Здравната инвестиционната компания. По думите му към настоящия момент там има на разположение близо 90 млн.лева. 

От своя страна министърът на финансите Асен Василев подчерта, че когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането. Той бе категоричен, че за болницата пари в Бюджет 2024 няма. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст