Полският министър на културата уволни шефовете на телевизията, радиото и ПАП

Бартломей Шенкевич полски министър на културата
Бартломей Шенкевич

Заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова изрази задоволство, че новото правителство иска да подобри положението с върховенството на закона

Полският министър на културата Бартломей Шенкевич освободи от длъжност ръководителите на полските обществени медии – Полската телевизия, Полското радио и Полската новинарска агенция – ПАП, предаде ПАП, цитирана от БТА

Управителните съвети на медиите също са освободени. Назначени са нови, които от своя страна са назначили нови ръководства на медийните компании, обяви вчера полското министерство на културата в свое изявление, цитирано от полската новинарска агенция ПАП.

Министерство на културата съобщи, че решението да бъдат освободени старите и назначени нови ръководства е взето на общо събрание на акционерите от собственика на компаниите, представляван от министъра на културата Бартломей Шенкевич, който има правомощия да взема еднолично подобни решения.

В изявлението си министерството посочва, че разпореждането на Конституционния съд, висшата съдебна инстанция на Полша, издадено на 14 декември, с което съдът забранява на правителството да извършва промени в обществените медии до решаване на въпроса със внесеното от бивши депутати питане, е неефективно и необвързващо, като цитира становище на министъра на държавната хазна.

Министърът заяви, че промените в ръководството произтичат от решение на Сейма (долната камара на парламента) от вторник вечерта, което призовава министерството на държавната хазна да предприеме мерки за възстановяване на правния ред, безпристрастността и честността на обществените електронни медии и полската новинарска агенция.

Резолюцията посочва, че парламентът „смята за неприемливо неспазването на закона и закононарушенията, извършвани от общественото радио и телевизия, както и от полската новинарска агенция, свързани с ограничаване достъпа до информация и нарушаване принципа на политически плурализъм, така както са заложени в Конституцията на страната“.

Сеймът също така призова незабавно да бъдат предприети промени в законодателството, които да гарантират възстановяването на конституционните изисквания към работата им.

Бившите опозиционни партии, които през миналата седмица съставиха коалиционно правителство, години наред обвиняваха предишната управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС/PiS) в политизиране на държавните медии. Те твърдят, че ПиС е превърнала медиите в говорител на партията. Сега управляващата коалиция възнамерява да промени тази практика.

Те също така обвиняват ПиС в политизиране на конституционния съд, в който е назначила членове и лоялни към партията съдии.

Вчера, след разпространеното от министерство на културата съобщение, излъчването на държавния новинарски канал (Telewizja Polska/TVP) беше заменено с емисии на канала с общо съдържание TVP1, а сайтът на TVP беше спрян.

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова изрази задоволство, че новото полско правителство иска да подобри положението с върховенството на закона, но добави, че е твърде рано да се прецени дали действията му ще бъдат достатъчни и ще покрият изискванията на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Йоурова пристигна днес във Варшава за среща с официални правителствени представители, след като новото проевропейско правителство встъпи в длъжност след изборите на 15 октомври, на които победи националистическата партия “Право и справедливост” (ПиС).

Предишното правителство на ПиС от години беше в конфликт с Брюксел заради съдебната реформа и върховенството на закона, поради което милиарди евро европейски фондове за Полша бяха замразени, посочва Ройтерс. Новото правителство обеща да върне достъпа на страната до тези средства.

Йоурова каза, че приветства желанието на новия кабинет да реши проблемите с върховенството на закона”, но добави, че е “твърде рано да се прецени дали тези усилия ще бъдат достатъчни, за да покрият изискванията (на ЕС)”.

Според европейските стандарти Полша трябва да осигури независимостта на съдебната система, да възстанови на длъжностите им незаконно уволнените съдии и да реформира системата за дисциплинарни наказания.

“Наистина сме ангажирани да покрием изискванията възможно най-скоро”, каза полският министър на правосъдието Адам Боднар на съвместна пресконференция с Йоурова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст