Помощите за отглеждане на дете остават на нивата от 2023 година

великдеснки добавки към пенсиите банкноти

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП размерът на месечните помощи за отглеждане на дете да бъде увеличен с 10 процента. По този начин надбавката за семейство с едно дете остава 50 лв., с две деца – 110 лв., а с три деца – 165 лева.  

Депутатът от БСП Георги Гьоков обоснова предложението им с повишената инфлация. Той изтъкна, че става въпрос за около 1 милион деца и около 15 млн. лв. на месец. 

Гьоков посочи още, че България е на челно място в Европейския съюз по застаряване на населението, а в бюджета няма никакви мерки за демографската криза. По думите му всяко шесто дете на възраст до 6 години у нас живее в бедност заради ниските доходи на родителите си. 

От БСП обявиха и че ще предложат да се създаде временна комисия, която да следи всичко свързано с изграждането на детската болница. 

Народните представители решиха още, че размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025г. да бъде 300 лева. Освен това бе прието, че през учебната 2024/2025 г. децата в първи, втори, трети и четвърти клас ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.

Освен това, депутатите приеха минималният размер на фискалния резерв до края на 2024 г. да е в размер на 4.5 млрд. лв, а максималният размер на държавния дълг да не надвишава 48 млрд. лева. И още – максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, бе фиксиран на 11.7 млрд. лв., а капиталовите разходи – на 9.994 милиарда.

Работата по окончателното приемане на Бюджет 2024 продължава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст