ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почти всички румънци ще получат коледни бонуси. А ние?

Румънските медии съобщиха в четвъртък (21 декември), че над 90% от работодателите в Румъния ще раздадат на работниците и служителите си бонуси за Коледа и Нова година. Размерът им в повечето случаи между 1000 и 1500 леи (393-590 лв.), но някои работодатели обещават да са по-щедри. Само 8.7% от работодателите не предвиждат никакви коледни екстри.

Според последното проучване на Българската стопанска камара, всяка десета фирма, ще даде на работниците си допълнителни пари за празниците. Средният размер на бонусите ще е около 300 лева. Това означава, че в девет от въпросните десет фирми няма да раздават нищо друго, освен благи усмивки и сърдечни пожелания.

Според доц. Щерьо Ножаров, който е икономически съветник в БСК,

увеличаването на минималната работна заплата с 20% от януари

влияе и на бонусите, но – за съжаление – негативно, т.е. в ущърб на наемния труд. В проучването на Камарата се казва също, че в някои фирми бонусът за служители няма да е пари в брой, а ваучери за храна и други стоки.

Ситуацията у нас не е мръднала от времето, когато Любен Каравелов пише „Мамино детенце“. Отношението към работещите хора е илюстрирано най-добре чрез съпругата на чорбаджи Нено.

 „В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: “Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша… А нам всеки тряба да плаща… Aко аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? И тях ще да заровя в градината – в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая… Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? Него ще да продам…”

 Българските пенсионери също остават на сухо, защото за първи път от 2014 . насам те няма да получат традиционната коледна надбавка. Финансовият министър Асен Василев обясни, че

в бюджета не са заложени допълнителни коледни пари,

защото амбицията е пенсиите да бъдат увеличени трайно, а не хората да разчитат на някакви подаяния.

Според скромното ни мнение, едното никак не би трябвало да има нещо общо с другото И още – защо за Великден пенсионерите получиха по 70 лв., а сега над 2 милиона българи ще останат без стотинка отгоре за Рождество?

Да не забравяме и че докато в цял свят цените в магазините падат чрез празнични промоции, за да може всички да отбележат достойно и спокойно празника, при нас промяна няма. Прошка също…

Колкото и да е скромен,

коледният бонус е сериозна мотивация за работещите,

защото е жест на уважение и признание. Няма значение дали са пари към заплатата, дали са ваучери за различни услуги или кошници с продукти. У нас обаче от години наред работодателите се оплакват, че при този спад на икономиката им е трудно да раздават бонуси. А някои шефове са съвсем откровени и категорично отказват да теглят кредити, за да раздават бонуси. Така че въпросът е концептуален – докато работодателите чакат икономиката да цъфне и да върже, на работниците да не им цъфнат завинаги… налъмите?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст