Шалапатова за напусналата зам.-министърка: Темпото беше по-високо от това, на което е свикнала

Убедени сме в ползите от влизането на България в еврозоната, заяви Шалапатова

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира пред NOVA NEWS оставката на зам.-министъра Десислава Стоянова. Шалапатова не била информирана в детайли за аргументите за напускането на Стоянова, те са подадени в писмен вид до премиера. “Темпото на нашия екип беше по-високо от това, на което тя е свикнала. Част от политиките, които провеждаме, са нови за нея. Моята цел е да работя с хора, които могат да следват високо темпо и да имат реални резултати“, каза министърът. “Аз съм министър с висока експертиза, с академична титла“, подчерта Шалапатова. И допълни, че никога не е заявяла фалшиви обещания.

Ресорното ведомство започва политика на социалните инвестиции. Основната цел е да има таргетиране при социалното подпомагане. Социалният министър е на мнение, че само с подпомагане не може да се изкорени бедността. В момента 120 млн. лева повече се инвестират в помощи.

Шалапатова посочи, че политиката за хората с увреждания е най-амбициозната политика за реформа на министерството. Тя обясни какви промени са заложени за следващата година. Предвидени са 678 млн. лева (с 27 млн. лева повече) за помощ за хората с трайни увреждания, увеличение с 47,2 млн. лева на помощите общо по Закона за семейните помощи за деца (включително с увреждания). За дете с най-тежките увреждания помощта е увеличена от 930 на 1180 лева на месец.

Шалапатова обясни и какви са промените за работещите, заложени в бюджета. Работодателите ще плащат първите два, а не първите три дни от болничния на работника. Максималният осигурителен доход се увеличава от 3400 на 3750 лева. Максималният размер при обезщетението за безработица се увеличава от 85,71 на 107,14 лева на ден.

Министърът коментира проблемът с асистентите по програмите за личната помощ. Ползвателите на услугата споделяли, че понякога асистентите не са добре обучени. Шалапатова изтъкна, че с колегите и имат за цел, заедно с Министерството на финансите и работодателите, да подобрят средата за хората с увреждания, така че те да участват активно в пазара на труда. По нейни думи, има успешен диалог по темата. „Социалните работници имат в мое лице най-силният съмишленик“., увери тя. И допълни, че ще има увеличение на заплатите, но все още не е ясно с колко ще бъде то.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст