ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 22 декември 2023 г.

марк рюте

Нидерландия даде зелена светлина за членството ни в Шенген

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген след дебат в парламента вчера вечерта, предаде кореспондент на Българското национално радио. Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха,  както иска и Австрия. То събра 59 гласа “За” срещу 49 гласа “Против”. И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Депутатите излязоха във ваканция, по-дълга от ученическата

Парламент нова зала

След 12-часовото заседание вчера народните представители се отдадоха на дълга почивка около празниците. Председателят на парламента би кампанката за край на заседанието на 21 декември и така чак до 10 януари 2024 година. Народните представители ще си отмарят повече от учениците – ваканцията за децата е до 2 януари включително. Почивката на депутатите е до 8 януари, но първата сряда за парламентарно заседание е чак на 10 януари освен, ако не им хрумне да свикат две поредни извънредни сбирки.

Домакинствата остават най-активни на кредитния пазар

Пари

Нетните вътрешни активи у нас са в размер на 92.90 млрд. лв. в края на ноември. Те се увеличават с 10.3 процента спрямо същия месец на миналата година. За сравнение, годишното повишение през октомври беше с 14.4 на сто. Това става ясно от анализа на Българска народна банка за паричната статистика. В края на единадесетия месец основният им компонент – вътрешният кредит, възлиза на 91.99 млрд. лв. и нараства спрямо ноември година по-рано с 8.7 на сто при 13.3 процента годишно увеличение през октомври тази година.

Прокуратурата прекрати разследването по аферата Nexo

Прокуратура на Република България

Прокуратурата прекрати разследването по така наречената афера Nexo. Става дума за делото срещу собствениците на едноименната криптобанка Антони Тренчев и Коста Кънчев и още двама души, обвинени за участие в престъпна група за данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Разследването, продължило 15 месеца, е прекратено поради липса на доказателства за престъпна дейност. 

Загуби за 160 млрд. долара застрашават американските банки

След колапса на банката на Силициевата долина SVB през пролетта, Уолстрийт е нащрек за поредния голям системен риск. Начело в списъка на проблемите са големите ангажименти, поети от банките към набъбващия пазар на търговски недвижими имоти. Ново изследване показва какво е заложено на карта: кредиторите могат да загубят 160 млрд. щ. долара при евентуална вълна от спрени обслужвания на отпуснатите заеми за търговски площи, твърдят учени от университетите в Колумбия, Станфорд, Южна Каролина и от Северозападния в Ивънстоун, щата Илинойс, в работен документ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст