ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите излязоха във ваканция, по-дълга от ученическата

Парламент нова зала

След 12-часовото заседание вчера народните представители се отдадоха на дълга почивка около празниците. Председателят на парламента би кампанката за край на заседанието на 21 декември и така чак до 10 януари 2024 година.

Народните представители ще си отмарят повече от учениците – ваканцията за децата е до 2 януари включително. Почивката на депутатите е до 8 януари, но първата сряда за парламентарно заседание е чак на 10 януари освен, ако не им хрумне да свикат две поредни извънредни сбирки.

В рамките на вчерашното пленарно заседание Народното събрание реши да удължи работата на три временни комисии – за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, ще заседава до март; до февруари пък ще работи комисията, която проверява дали е имало полицейско насилие на протеста срещу ръководството на БФС; временната комисия по повод споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ”, подписано на 3 януари 2023 г., ще заседава до март.

Със скандал парламентът ратифицира изменение на споразумението с Европейската комисия за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Увеличаване броя на боеприпасите от 50 на 100 патрона за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана (късоцевни огнестрелни оръжия – пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 сантиметра), които могат да бъдат притежавани и съхранявани, предвиждат приети на първо четене от парламента промени в Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

След четири дни обсъждания в ресорната комисия и три дни в пленарна зала, държавата има бюджет за 2024 година, решиха още вчера депутатите.

Парламентът въведе и компенсация за цената на електроенергията, заплащана от детските градини, училищата и храмовете.

Въз основа на акт на Министерския съвет държавата може да придобие вземания на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ с номинален размер до 1,6 млрд. лв., реши още Народното събрание с приета на второ четене разпоредба от законопроекта за държавния бюджет за 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст