ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домакинствата трупат все повече пари в депозити

пари инвестиции задлъжнялост

 В края на ноември те пазят в банки над 77 млрд. лв.

Обемът на депозитите в края на ноември на неправителствения сектор* продължава да расте, но има известно забавяне в темпа му.

Общата им сума в края на единадесетия месец е в размер на 122.80 млрд. лв. (65.7% от БВП**), като годишното й увеличение е 8.5 на сто. За сравнение, годишното повишение през октомври беше 9.1 на сто. Това става ясно от анализа на Българска народна банка за паричната статистика.

Депозитите на домакинства и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, са в най-голям размер. Сумата е 77.65 млрд. лв. (41.5% от БВП) в края на ноември. Обемът на тези пари даже се увеличава – с 10.5 на сто спрямо същия месец на миналата година. Годишния ръст през октомври при домакинствата беше с 10.3 процента.

Влоговете, които имат нефинансовите предприятия, са 41.76 млрд. лв. (22.3% от БВП) в края на ноември. В сравнение със същия месец на миналата година те се увеличават с 6.9 процента. И при тези суми има забавяне – годишното повишение през октомври беше с  8.4 на сто.

Парите на финансовите предприятия в банки намаляват с 12 процента на годишна база през ноември и в края на месеца достигат 3.39 млрд. лв. (1.8% от БВП). Тази негативна тенденция се засилва. Годишното понижение през октомври беше с 5.5 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст