ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Загубената украинска реколта отваря дупка от 8 млн. тона в световната статистика

Украинският селскостопански сектор е засегнат тежко от продължаващата война с Русия. Конфликтът е нанесъл значителни поражения на инфраструктурата на страната, включително и на пристанищата – причина за спад на земеделското производство и износ. Според доклад на Международния изследователски институт за хранителна политика (IFPRI) войната е довела до загубата на приблизително 8 млн. тона зърнена реколта.

Милиони тонове зърнени култури се отглеждат в окупираните от Русия райони на Украйна. Проблемът е, че е трудно да се оцени каква част от тях къде точно отива. Причината – с проточването на военните действия става все по-сложно да се получи надеждна информация колко точно са засетите и ожънати площи. Освен това част от реколтата се консумира в тези региони, но другите количества се превозват в Русия или се смесват с руско зърно и се продават на международния пазар. Което принуждава мнозинството видни анализатори на сектора просто да отрежат тези площи от прогнозите си.

Все пак, програмата за земеделие и сигурност на прехраната на НАСА дава представа за количествата. Около 6.4 млн. тона жито и почти 1.5 млн. тона слънчогледово семе са били ожънати в окупираните от руските войски украински територии през тази година, показват сателитините снимки. И макар че това не е достатъчно, за да наруши глобалния зърнен баланс, количеството е значително за методиката, която използват анализаторите на сектора, за да ориентират търговците за глобалните доставки и износа – основни фактори за пазарните оценки.

В допълнение, неволното предлагане на зърно от окупираните райони може да предизвика правни рискове за интернационалните търговци. Оценката на количествата и на щетите на зърнените култури, отгледани на превзетите от Русия украински земи е важна за всякакъв вид искове за репарации от Киев към Москва.

Изследването на НАСА не показва каква част от отгледаното зърно е било изнесено, но помага да се предположи какви количества са били смесени с руската реколта, отиваща в Близкия изток и Африка. Тъй като организациите, прогнозиращи доставките, са изправени пред дилемата какви точно площи да включат, американското министерство на земеделието информира, че оценките му за Украйна обхващат Крим, но не и останалите територии, окупирани от руските войски.

Руският президент Владимир Путин е заявил, че общата зърнена реколта на страната му от контролираните от Кремъл украински райони, ще е между 5 и 6 млн. тона, съобщава агенция “Интерфакс”. Количеството обаче може да е още по-голямо, според Украинската зърнена асоциация, която коментира за “Форбс”, че близо 15-16 млн. тона от всички зърнени култури са били произведени в окупираните от руснаците земи.

Неясен остава и въпросът колко зърно е продадено като руско. Главният прокурор на Швейцария предупреди търговците още през миналата година да следят за предполагаеми доставки от украински земи, което е военно престъпление. Надеждното проследяване на произхода обаче е сложно, особено след като ожънатото зърно се смеси с друго. И въпреки че едрите западни търговци са спрели да купуват зърнени култури директно от руски фермери, те могат да търгуват с товари от водещи зърнени доставчици.

Проучването на НАСА показва също, че около 7% от украинската обработваема земя са били изоставени през тази година, повечето – по продължение на фронтовата линия.

Ситуацията в Украйна е поредното ярко доказателство колко важно е да се грантира сигурността на прехраната, както и необходимостта от устойчиви селскостопански практики.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст