ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Загуби за 160 млрд. долара застрашават американските банки

След колапса на банката на Силициевата долина SVB през пролетта, Уолстрийт е нащрек за поредния голям системен риск. Начело в списъка на проблемите са големите ангажименти, поети от банките към набъбващия пазар на търговски недвижими имоти. Ново изследване показва какво е заложено на карта: кредиторите могат да загубят 160 млрд. щ. долара при евентуална вълна от спрени обслужвания на отпуснатите заеми за търговски площи, твърдят учени от университетите в Колумбия, Станфорд, Южна Каролина и от Северозападния в Ивънстоун, щата Илинойс, в работен документ, публикуван от Националното бюро за икономически проучвания.

Те пресмятат, че заради спада на пазарните оценки на имотите около 14% от всичките кредити и 44% от заемите за офис-площи, са отрицателни, с други думи – сегашната им стойност е по-ниска от кредитните баланси. В резултат, 10-20 процента от всички кредити за недвижими търговски имоти могат да станат необслужваеми, което все пак е в долната част на диапазона от фалити по време на голямата финансова криза.

По оценка на отделно изследване от тази седмица пък, стойността на търговските недвижими имоти ще падне с над 500 млрд. щ. долара през 2024 година. А “Моргън Стенли” изчислява, че кредиторите ще трябва да предоговорят заеми за над 1.5 трлн. долара от портфейлите си за сектора до края на 2025-а, за да не допуснат да спре обслужването им.

Потенциалното цунами от загуби може да постави банките в опасност. Анализаторите посочват в работния документ на Националното бюро за икономически проучвания, че “изследванията, отразяващи пазарните условия до третото тримесечие на 2023-а, показват, че рискът, произтичащ от търговските недвижими имоти, може да включи над 300 най-вече по-дребни регионални кредитори в редиците на застрашените от несъстоятелност банкови играчи”.

Учените са пресметнали, че при сценарий, в който половината необезпечени депозанти изпразнят сметките си, загубите, свързани с търговски площи, могат да вкарат в несъстоятелност от 31 до 67 по-дребни вестни кредитори. А други 340 е напълно възможно да изпаднат в такова положение заради по-високите лихвени проценти.

Тези заключения определено са тревожни, защото секторът е кръвоносната система на кредитния бизнес на мнозинството банки – пазар, оценяван на грубо 20 трлн. щ. долара.

Проблемите са предизвикани от смъртоносния коктейл от освободените по време на пандемията офис-пространства, тенденцията за работа от домовете, най-високите за последните няколко десетилетия лихвени проценти и забавящата се икономическа активност.

Регулаторите също са нащрек. В годишния си доклад, публикуван през миналата седмица, Съветът за надзор на финансовата стабилност, създаден след банковата криза от 2008-а, определя търговските недвижими имоти като най-големия финансов риск за икономиката, който може да принуди банките да ограничат кредитирането на всички области.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст