ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нидерландия даде “зелена светлина” за членството ни в Шенген

шенген

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген след дебат в парламента вчера вечерта, предаде кореспондент на Българското национално радио.

Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха,  както иска и Австрия. То събра 59 гласа “За” срещу 49 гласа “Против”. И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената през лятото партия „Нов обществен договор“ – четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, „Народната партия за свобода и демокрация“ на Марк Рюте гласува “За”. Още по-изненадващо беше, че крайно дясната „Партия за свободата“, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха “За”, позицията на Нидерландия щеше да бъде положителна за влизането на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 86 гласа при 76 необходими.

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст