ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия може да скъса дипломатическите си отношения със САЩ, ако конфискуват нейни активи

сергей рябков
Сергей Рябков

Г-7 са по-близо до конфискуване на руски активи за прехвърлянето им в Украйна, съобщи Financial Times преди дни

Русия може да скъса дипломатическите си отношения със САЩ, ако Вашингтон конфискува руски активи, замразени заради конфликта в Украйна, заяви днес пред агенция Интерфакс руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде БТА.

САЩ “не бива да действат с илюзията…, че Русия се е вкопчила с двете си ръце в дипломатическите отношения с тази страна”, заяви Рябков.

Страните от Г-7 са по-близо до конфискуване на руски активи за прехвърлянето им в Украйна, съобщи Financial Times преди дни. САЩ, които никога досега не са подкрепяли публично конфискацията, са казали на съюзниците си, че има начин да конфискуват средствата „в съответствие с международното право“, според британския вестник.

„Членовете на Г-7 и други особено засегнати държави могат да конфискуват руски суверенни активи като контрамярка, за да накарат Русия да завърши своята агресия“, се казва в документа на САЩ, който беше разпространен до комисиите на Г-7. Твърди се, че разполагането на руски войски в Украйна означава, че конфискацията на активи може да се превърне в „легитимна контрамярка за онези държави, които са пострадали като особено засегнати от нарушаването на международните права от страна на Русия“.

Един европейски дипломат, участвал в преговорите по въпроса, е казал пред изданието, че западните страни „трябва да намерят начин да дадат пари на Украйна под каквато и да е форма“. И „все повече и повече държави посочват тези активи“.

Според Financial Times, Съединените щати предполагат, че темата може да бъде предмет на дискусия между лидерите на Г-7 на срещата, насрочена да съвпадне с края на втората година след влизането на руските войски в Украйна – 24 февруари 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст