ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ с мерки срещу финансови структури, свързани с доставки на руската отбранителна индустрия

Среща  на върха "Три морета" Джо Байдън президент на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, насочен към затягане на санкциите срещу Русия и предвиждащ възможността за въвеждане на ограничения срещу финансови институции, които според Вашингтон извършват сделки в интерес на военно-промишления комплекс (ВОПК) на Руската федерация. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Както се отбелязва в изявлението, указът на Байдън има за цел да затрудни Руската федерация да използва своята военно-промишлена база за подкрепа на усилията, насочени към подкопаване на сигурността в страни и региони, важни за националната сигурност на САЩ. По-специално става дума за противодействие на използването от Руската федерация на „международни финансови системи за доставка на продукти с двойна употреба и други важни продукти от трети страни“.

В разяснение до Конгреса на САЩ, разпространено от пресслужбата на Белия дом, се отбелязва, че указът на Байдън позволява налагането на санкции срещу чуждестранни финансови институции, които „са извършили или улеснили осъществяването на значителна сделка или сделки в интерес на на или от името на всяко лице“, включено в санкционните списъци за работа в интерес на руския военно-промишлен сектор.

Освен това указът позволява въвеждането на ограничения срещу финансови институции, които извършват транзакции или „предоставят всякаква услуга, включваща руската военно-промишлена база, включително директна или непряка продажба, доставка, трансфер към Руската федерация на всякакви стоки или клас стоки.” Документът подчертава, че указът на Байдън забранява вноса в Съединените щати на определени стоки, включително „определени категории“ риба и морски дарове, „диаманти и други продукти, добивани, обработени или произведени изцяло или частично в Русия или добивани в руски води или на кораби под руски флаг“.

Освен това указът ограничава вноса в Съединените щати на „продукти, съдържащи тези стоки“, както и на „забранени продукти, преминаващи транзитно или изнасяни от или от Русия“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст