ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трамваите по линии 5 и 11 възстановяват маршрутите си от 23 декември

Трамвай бул. България

От “Съдебна палата” до кв. “Княжево” са подменени релсовият път, контактната мрежа, има нови перони и спиркови навеси

​​​​​​Движението на трамваите по линия № 5, най-старата трамвайна линия в София, се възстановява от 23 декември, събота, съобщават от Столичната община. Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в кв. “Княжево” по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул.”Цар Борис III”.

Днес, 22 декември, се проведе държавна приемателна комисия, назначена от Дирекция „Национален строителен контрол“ и обектът получи разрешение за ползване.

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. “Цар Борис III” бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник”: първи участък от „Съдебна палата“ до бул.“Бъкстон“ и втори от бул.“Бъкстон“ до кв.“Княжево“.

Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси.

На бул. “Македония” до Руски паметник бе изграден линеен парк с нови дървета, храсти и различни видове цветя.

Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио “Вилмот и асосие”. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе, е възстановен.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел“ е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел“. На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел“.

Обновяването на трамвайния релсов път по бул.“Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст