ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фигурите от Паметника на съветската армия са преместени на площадката за съхранение

паметника на съветската армия пса
Сн. БНТ

Демонтираните бронзови фигури са в посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен

Демонтираните бронзови фигури от Паметника на съветската армия са преместени до площадката за съхранение рано тази сутрин при засилена охрана, съобщи БНТ, позовавайки се на Областната управа на София-град.

Фигурите са транспортирани до посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно с това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от вчера – 22 декември 2023 г.

“Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес”, посочват от областната управа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст