ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй” България ще търси цена около 6 млрд. евро на блок

николай николов, зам.-министър на енергетиката

Предвидено е да бъде въведени в експлоатация не по-късно от 2033 г. и 2035 г., каза зам.-министърът на енергетиката Николай Николов

За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй” България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по повод решението на Министерския съвет за строителство на блоковете, което е потвърдено от Народното събрание. В наскоро публикувания проект на енергийна стратегия на България е предвидено 7-и блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., а 8-и блок – не по-късно от 2035 г., посочи зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се използва, е на “Уестинхаус” – “ЕйПи” (AP) 1000. Потенциалните строители са сведени до три – “Бехтел Корпорейшън” (Bechtel Corporation), “Флуор” (Fluor) и “Хюндай” (Hyundai), уточни зам.-министър Николов. Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има множество подизпълнители. Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта.

След въвеждането им в експлоатация България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на атомната централа. Площадка “Белене” има своята роля, но в по-дългосрочна перспектива. През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, за да може да се извърви пътят, така че около 2040 г. да започне да се строи, за да може към 2050 г. вече да имаме нови ядрени мощности там и да може да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности, заяви зам.-министърът на енергетиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст