ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битката за Хан Юнис в южната част на Газа може да продължи няколко месеца

израелски танкове военни сили броят на убитите

Боевете на израелската армия за град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа може да продължат няколко месеца. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Както казва пред изданието висш представител на израелската армия, командващият войските в Хан Юнис, „може да минат месеци, преди еврейската държава да получи контрол над града“. Това се дължи на факта, че мащабът на присъствието на радикалното движение Хамас в южната част на анклава се оказа по-голям от очакваното от израелската страна. „Сега те действат така: преследват нашите войници и след това се връщат в тунелите“, отбелязва събеседникът на вестника.

Военният добавя, че израелската армия използва по-рядко въздушни удари в южната част на Газа, за да не нанесе щети на собствените си войски. В същото време, според него, военнослужещите на еврейската държава често първо проникват в сградата, за да съберат разузнавателна информация, и едва след това я нанасят. Някои членове на военната общност обаче смятат, че ограниченото използване на въздушни удари само увеличава броя на жертвите сред израелските военни, пише The Wall Street Journal.

Вестникът отбелязва, че в южната част на ивицата израелските сили не евакуират незабавно всички жители на населените места, както беше в северната част на анклава, а само преместват цивилни, намиращи се в непосредствена близост до районите, които са планирани да да бъдат нападнати. В тази връзка, според източници на изданието, е било възможно да се намали броят на цивилните жертви в Газа.

В същото време говорителят на министерството на здравеопазването на сектора Ашраф ал-Кедра посочва, че ситуацията в Хан Юнис не се различава от ситуацията в целия сектор, където според него 70% от загиналите са жени и деца . „Ако израелската армия каже, че убитите са бойци, нека назоват поне едно име“, казва той.

Wall Street Journal отбелязва, че Израел планира скоро да премине към третата фаза на операцията в Газа. На този етап според анализатори, цитирани от вестника, еврейската държава възнамерява да преразположи по-голямата част от войските си на границата с Газа и да се опита да спре атаките на Хамас от ивицата. Според бившия ръководител на израелския Съвет за национална сигурност Гиора Ейланд, като част от прехода към по-малко интензивни военни действия при запазване на контрола над Газа, Израел обмисля възможността за създаване на буферна зона с ширина малко над половин миля (около 800 м) в рамките на анклава, минаващ по израелската граница.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст