ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израелските разходи за отбрана ще скочат с поне 8 млрд. долара

Израел ще трябва да увеличи разходите за отбрана с поне 30 млрд. шекела (8.3 млрд. щ. долара) през идната година, по сметки на израелското министерство на финансите, заради бушуващата война срещу Хамас. В документ, внесен в парламента на страната на 25 декември, се посочвало, че общият бюджет на страната ще бъде 562 млрд. шекела вместо одобрените през май 513 млрд. шекела.

Освен за въоръжение, министерството е изчислило, че и допълнителни 10 млрд. шекела ще са необходими за покриване на евакуацията на около 120 хил. души от северните и южните погранични области на Израел, за по-висок бюджет за полицията и за другите органи за сигурност, както и за възстановяването на разрушените селища по време на атаката на Хамас на 7 октомври.

Прогнозите показват високата цена на войната за Израел, който мобилизира стотици хиляди резервисти за наземната си операция срещу Хамас в ивицата Газа на юг и ангажира повече войници на север, за да парира заплахите от бойците на Хизбола, които са в Ливан. Тел Авив използва огромен брой скъпи ракети за въздушните си удари в Газа и за да прихваща снарядите и дроновете, изстреляни към израелските земи.

Документът на финансовото ведомство предполага, че най-интензивните битки в Газа ще приключат през първото тримесечие на 2024-а, което би означавало, че Израел ще може да демобилизира част от резервистите. Въпреки че Вашингтон притиска израелците да преминат от широкомащабна военна атака към по-целенасочени операции, за да намалят убитите цивилни палестинци, израелският премиер Бенямин Нетаняху повтаря периодично, че войната ще продължи толкова дълго колкото е необходимо за унищожаването на Хамас. Той и кабинетът му не са очертали срок за интензивния период на битките или за разрастването на войната.

Министерството посочва, че допълнителното финансиране ще бъде необходимо независимо от помощта на Съединените щати и че още 4 млрд. шекела ще трябват за по-големи разходи по дълга. Очакванията на правителството са приходите да намалеят с 35 млрд. шекела заради по-ниските корпоративни и имотни данъци, както и заради по-слабото частно потребление.

Ако не се направят промени на планираното данъчно облагане, фискалният дефицит ще се раздуе до почти 6% от БВП – далеч над законовия таван от 2.25 процента. Правителството ще дискутира вероятни фискални промени и повишение на тавана на дефицита, който, по препоръка на финансовото министерство, не трябва да надхвърля 4.5%-5% от БВП през 2024 година.

Хамас е убил около 1200 души и е отвлякъл други 240 по време на атаката си на 7 октомври. Израелците пък са убили над 20 хил. палестинци в Газа, по данни на министерството на здравеопазването в управлявания от Хамас анклав.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст